Dinand Ekkel (CDA)
Dinand Ekkel (CDA) ©maartenheijenk.nl

Besluit over verbouw gemeentehuis uitgesteld: B en W komt met meer scenario’s

Algemeen

DRONTEN - De gemeenteraad heeft vanavond het licht voor de verbouwing van het gemeentehuis op oranje gezet. Groen licht zat er nog niet in, omdat verschillende raadsfracties aanhikten tegen de haast, het bedrag van 24,9 miljoen euro en het ontbreken van keuzemogelijkheden. Wethouder Jaap Oosterveld (ChristenUnie) had daar begrip voor en kwam met het tussenvoorstel om de komende drie maanden meerdere scenario’s aan de raad voor te leggen. Dat plan werd unaniem omarmd.

Vooral de oppositiepartijen hadden vanavond moeite met de geplande kosten van de verbouwing en de snelheid waarmee de beslissing moest worden genomen. „We praten niet zomaar over een paar ton, maar over miljoenen”, klaagde Dinand Ekkel (CDA), „En daar trekken we tien dagen voor uit… Tien dagen om ja of nee te zeggen tegen één voorstel van het college. Meer smaken zijn er niet.”

Hij vond steun bij Suzanne Stoop (PvdA): „Het is een omvangrijke operatie en het kost ongelofelijk veel geld. Vanwaar die enorme haast?” Ook Tom de Kruiff (SP) sputterde tegen: „Het gaat allemaal veel te snel en wij missen opties.” Lazise Hillebregt (D66) constateerde dat er bij de raad nog veel vragen en zelfs wantrouwen leefde.

Geen cent te veel

Van de drie coalitiepartijen hadden ChristenUnie en Leefbaar Dronten weinig commentaar. Remco de Maaijer (VVD) plaatste wel vraagtekens: „Wij vinden dat we geen cent te veel moeten betalen.”

De oplossing kwam van GroenLinks. Danieke van Baal besefte dat het gemeentehuis opener en luchtiger moet worden en toonde zich blij met de duurzame ambities van B en W: „Maar… we hebben grote moeite met het proces en met het ontbreken van keuzemomenten, scenario’s en alternatieven.” Van Baal had de indruk dat ze alleen een kruisje mag zetten: „En dat zijn we niet van plan.”

Eieren voor zijn geld

GroenLinks stelde voor om op de rem te trappen. Toen bleek dat dit voorstel de sympathie van veel partijen genoot, koos wethouder Oosterveld eieren voor zijn geld.

Hij deed het voorstel om op een aantal punten wel door te gaan met de plannen („We staan in de startblokken”), maar hij wilde ook de gemeenteraad meer tijd en invloed geven. Daarvoor trekt hij drie maanden uit: „Drie maanden is wel heftig, ook omdat kerst er tussen zit, maar wij willen onze uiterste best doen.”

Blij

De toeschietelijkheid van het college leverde de wethouder veel lof op. Danieke van Baal: „Ik word blij van de woorden van de wethouder.” Dinand Ekkel: „Wij zijn verheugd over deze stap van het college.” Suzanne Stoop: „Bedankt dat de aarzeling bij een aantal oppositiepartijen gehoor heeft gevonden.”

Er moesten vanavond nog wel wat puntjes op de i gezet worden. Tijdens verschillende schorsingen werden er enkele formele aanpassingen doorgevoerd in de tekst van het GroenLinks-voorstel. Uiteindelijk nam de raad een unaniem besluit.

„Ik wil u feliciteren met deze besluitvorming”, besloot burgemeester Ineke Bakker de beraadslagingen, „Dit is èrg mooi!”

Verbouwing gemeentehuis