Danique Stoop in baan 2.
Danique Stoop in baan 2. Zuiderzeezwemmers

Dames estafetteteam Zuiderzeezwemmers zeventiende bij open NK in Tilburg

TILBURG - Het dames estafetteteam van de Zuiderzeezwemmers uit Dronten is het afgelopen weekeinde zeventiende geworden bij de open Nederlandse kampioenschappen kortebaan in Tilburg. Danique Stoop plaatste zich vier maal voor een finale.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

Op de eerste dag verscheen Danique Stoop aan de start op twee afstanden. Haar 100 meter wissel verliep niet geheel volgens plan, want na een goede eerste 50 meter sloeg de verzuring flink toe en was het de tweede 50 meter extra hard werken om tot een acceptabele tijd te komen. Ze werd met haar tijd van 1.05.93 14e wat haar het recht gaf aan het eind van de middag in de B-finale te starten. Deze finalerace verliep beter en ze wist hier 4e te worden in een tijd van 1.05.20, wat haar in het eindklassement een 12e plaats opleverde, een prachtige prestatie.

Op de 50 meter vlinder tijdens de ochtend sessie, wist ze in een perfect verlopende race een tijd van 27.27 op de klok te zetten een pr, hiermee ging ze als 5e de A-finale in. De verschillen waren klein, wat de adrenaline flink liet bruisen, hierdoor had ze haar slag tijdens de finale race niet echt onder controle, waardoor ze bij het keerpunt en de finish alles behalve gunstig uitkwam, met een tijd van 27.30 werd ze toch heel netjes 8ste van Nederland.

Op de zaterdag kwam er versterking vanuit ZZZ, als eerste verscheen aan de start Dagmar Kruik (die in de kerstvakantie even terug is in Nederland, vanuit Oostenrijk waar ze momenteel een half jaar studeert) Zij startte op de 100 meter vrijeslag, waar ze een keurige tijd neerzette van 1.00.91 (92e), ze had graag met haar tijd onder de minuut gedoken, maar dat zat er helaas niet in.

Een half uur later mocht ze alweer starten op de 50 meter schoolslag, hier wist ze behoorlijk bij haar pr in de buurt te komen, die ze recentelijk tijdens de Open Oostenrijkse Kampioenschappen heeft gezwommen, ze liet in Tilburg een tijd van 35.32 noteren, waarmee ze 69e werd. Zes series later was de beurt weer aan Danique, die ook behoorlijk in de buurt van haar pr kwam en aantikte in een tijd van 33.49, waarmee ze 25e werd.

Aan het einde van de ochtendsessies werden er estafettes gezwommen, het dames estafette team van ZZZ was een van de 35 teams die mocht starten op de 4x100 meter vrijeslag. Zij zetten alle vier prachtige tijden neer waarmee ze tot een eindtijd van 4.03.78 kwamen, Danique opende in een 58.17, Lisanne Andeweg zwom 1.03.67, Cynthia Smit 1.00.51 en Dagmar finishte met een 1.01.43, samen goed voor een prachtige 17e plaats (15e Nederlandse team).

De laatste dag werd voor de meeste zwemmers, zeker die al voor de derde dag op rij op verschillende afstanden aan de start waren verschenen, een pittige dag ook voor Danique Stoop, ze verscheen helaas niet al te fit aan de start, toch deed ze haar uiterste best en ging ze er volledig voor, helaas ontbrak de power, toch weet ze zich naar een 17e plaats te zwemmen op de 50 meter rug in 30.29, aangezien er in de B finales geen buitenlandse deelnemers mogen starten mag ze als laatste aansluiten voor deze finale.

Haar favoriete afstand de 100 meter vlinder ziet ze vervolgens verschrikkelijk tegenop, maar ze wil hem toch zwemmen, ze probeert zich op de techniek te focussen en hoopt er het beste van, ze finisht ruim een seconde boven haar snelste tijd en wordt 23e flink balen, maar het zij zo. Ook op deze afstand blijken er aardig wat buitenlandse deelnemers voor haar te staan en zijn er een paar dames die de finale race afzeggen, omdat het programma na drie dagen te zwaar wordt, dus ook hier mag ze starten in de B-finale.

Lisanne Andeweg verschijnt aan het einde van de ochtendsessie aan de start voor de 1500 meter (60 banen) vrijeslag . Zij wil graag een tijd onder de 19 minuten zwemmen en in een mooie redelijk vlakke race lukt het haar om een tijd van 18.46.88 neer te zetten, waarmee ze 15e wordt van Nederland, ze is bijzonder blij met haar prestatie.

Tijdens de laatste avond sessie zwemt Danique Stoop haar b-finales, op de 50 meter rug verloopt deze aardig, ze zet een tijd neer van 30.48, twee tiende boven haar eerder gezwommen tijd en zeker een tijd om zo aan het einde van het toernooi tevreden mee te zijn. Ze wordt hiermee 7e in de finale en daarmee 15e in het totaal klassement . Een kwartier later zwemt ze zich in een race die van meet af aan zwaar verloopt naar een 16e plaats op de 100 meter vlinder in een tijd van 1.05.80.