Gemeente Dronten
Gemeente Dronten ©maartenheijenk.nl

Oud-politicus laat na 17 jaar weer van zich horen: „Denk goed na over gemeentehuis”

Gemeente

DRONTEN - Maar liefst zeventien jaar bemoeide hij zich niet met de politiek in Dronten. De afgelopen week doorbrak Wim Smit het stilzwijgen. De reden: bezorgdheid over het besluit van de gemeenteraad om het gemeentehuis te verbouwen. „Ik hoop dat raadsleden nog eens héél goed nadenken of er geen alternatieven zijn die beter zijn.”

Wim Smit zat 17 jaar namens het CDA in de gemeenteraad van Dronten, was 7,5 jaar wethouder en zeven maanden waarnemend burgemeester. Hij heeft daarna zijn opvolgers niet voor de voeten willen lopen. „Maar toen ik het nieuws las over de verbouwing van het gemeentehuis dacht ik: ik betwijfel of dàt de beste oplossing is.”

Exorbitant hoog

B en W willen het gemeentehuis voor 25 miljoen euro verbouwen. De gemeenteraad heeft inmiddels ingestemd met de verbouwing. Wel wil de raad nog kijken of het goedkoper kan. Wim Smit begrijpt dat een eigentijds en duurzaam gemeentehuis nodig is. Zijn verwondering zit ‘m vooral in het bedrag: „Dat is in veler ogen exorbitant hoog.”

Hij sprak erover met diverse dorpsgenoten. „Die zitten op dezelfde lijn, zij vinden het allemaal een héle dure oplossing.” De meesten voelden echter niet de behoefte om te reageren. „Ze zeiden: het heeft tòch geen zin. Toen dacht ik: dan doe ik het zelf.”

Gemeenschapsgeld

Smit benadrukt dat hij niet op publiciteit zit te wachten: „Het gaat niet om mij. Het is ook niet zo dat ik er niet van kan slapen. Het zit me wel hoog dat hier veel gemeenschapsgeld wordt gebruikt terwijl dat niet nodig is. Het gaat niet om duizend euro of om tienduizend euro, het gaat om ontzettend veel geld. Dat is iets dat ons allemaal aangaat.”

De oud-politicus, is inmiddels geen lid meer van het CDA. Hij heeft zijn brief naar de voltallige gemeenteraad en naar het college van B en W gestuurd. „Ik hoop dat men op z’n minst nog eens héél goed gaat nadenken of dit echt wel de beste oplossing is; financieel gezien, maar ook als het om efficiency gaat.”

Nieuwbouw goedkoper

Bedragen wil hij niet noemen: „Maar ik denk dat je bij een nieuw gemeentehuis goedkoper uit bent. Met name de verduurzaming van het oude pand gaat heel veel geld kosten. Dat kun je bij nieuwbouw direct meenemen en dat maakt het aanzienlijk goedkoper. Bovendien bespaar je dan de 4 miljoen uit voor de ambtenaren die tijdens de verbouwing verhuisd moeten worden.”

Wim Smit wijst erop dat er veel gemeenten zijn die hebben gekozen voor een gemeentehuis aan de rand van het centrum. Hij noemt Elburg, Kampen en Zwolle. „Het is op z’n minst de moeite waard opties voor nieuwbouw op andere locaties te onderzoeken. Mogelijk is dat al gebeurd, alleen is dat bij de inwoners niet bekend, inclusief de argumenten waarom dat geen reëele opties zijn.”

Locaties

De voormalige wethouder somt in zijn brief ook diverse mogelijke locaties op voor nieuwbouw van het gemeentehuis:

  • De Noord, bijvoorbeeld op de plek waar nu Praxis en Leen Bakker gevestigd zijn of op de locatie van Bol.
  • Het oude tuincentrum De Boeg.
  • Tussen De Wissel en De Oost.
  • Het Hanzekwartier, bijvoorbeeld de ‘Alkohoek’.

Verbouwing gemeentehuis