Ton van Amerongen
Ton van Amerongen ©maartenheijenk.nl

Gemeente heeft geld en vraagt om ideeën, maar zomaar even een nieuwe sporthal kan niet

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft een digitale ideeënbus geopend. Mensen die plannen aandragen kunnen daarover op dinsdag 5 maart in gesprek met burgemeester, wethouders en raadsleden. Wethouder Ton van Amerongen van financiën kijkt er naar uit, maar trapt ook meteen op de rem: „We moeten natuurlijk wel de voors en tegens afwegen.”

De VVD-wethouder noemt meteen een voorbeeld: „Inwoners kunnen bijvoorbeeld zeggen: ik wil een nieuwe sporthal en die investering kunnen we dekken uit de reserves. Maar dan moet ik zeggen: dat màg niet volgens de regels en heb je ook gedacht aan de exploitatielasten? Ik kan me voorstellen dat niet iedereen de ‘ins and outs’ meteen heeft doorgerekend heeft. En daar is juist die ideeënmarkt voor.”

Van Amerongen heeft goede ervaringen met een dergelijk project: „In 2011 hadden we ook zo’n mogelijkheid. Toen moesten we fors bezuinigen en konden mensen aangeven op welke gebieden we geld konden besparen. Nu is het juist andersom: welke ideeën hebt u om het beschikbare geld op een goede manier te besteden? Ik heb er zin in!”