Afbeelding
©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Vernieuwing windpark bij Swifterbant staat helemaal los van Windplan Blauw

Swifterbant

SWIFTERBANT - Temidden van alle mega-windmolens van Windplan Blauw worden er tussen Dronten en Swifterbant langs de Overijsselse Tocht (evenwijdig aan de Elandweg) ook nog zeven kleinere windmolens gebouwd. De turbines van windpark ‘Samen voor de Wind’ krijgen een ashoogte van ‘slechts’ 69 meter.

De lijn met zeven kleinschalige windmolens valt buiten Windplan Blauw, omdat de vergunning al in 2014 is afgegeven door de gemeente Dronten. Op dat moment was er nog geen regionaal windplan vastgesteld door gemeenten en provincies en was er dus ook nog geen Windplan Blauw.

Triodos Bank

Samen voor de Wind heeft recentelijk haar businessplan rond gekregen. Dankzij de financiering door de antroposofische Triodos Bank vergroot het windpark haar energielevering binnen een half jaar van 25.000 naar 30.000 MWh per jaar.

Windpark ‘Samen voor de wind’ in Swifterbant is eigendom van zes lokale akkerbouwers en draait sinds 2002. Volgens Stephan de Clerck, een van de initiatiefnemers, is het met name dankzij de begeleiding van Windunie gelukt om het project startklaar te krijgen.

Begin 2020

De nieuwe windmolens zijn van het merk Enercon. De eerste stroom wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 geleverd.

De bestaande turbines krijgen een tweede leven in Litouwen. Het puin van de bestaande fundamenten wordt in de nieuwe opstelplaatsen hergebruikt.

Windplanblauw