Vrijwilligers in actie rond zwembad De Alk in Biddinghuizen.
Vrijwilligers in actie rond zwembad De Alk in Biddinghuizen. ©maartenheijenk.nl

Biddinghuizen knapt zwembad De Alk op: „Graag de handen uit de mouwen steken voor het dorp”

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Overal in Nederland kwamen gisteren en vandaag mensen in actie in het kader van de vrijwilligersactie NLdoet. In Biddinghuizen werd zwembad De Alk stevig onder handen genomen, mede dankzij de hulp van het materieel van enkele bedrijven. DeDrontenaar.nl sprak met coördinator Corien op ’t Hof, algemeen bestuurslid van Dorpsbelangen.

Waarom hebben heeft Dorpsbelangen voor NLdoet dit project bij het zwembad uitgekozen?
Corien op ’t Hof: „Omdat we het zwembad graag nieuw leven willen inblazen. Daar zijn we al langer mee bezig in overleg met de gemeente. Het zou prachtig zijn als dat door dit initiatief nog meer van de grond zou komen.”

De Alk was wat Dorpsbelangen betreft het speerpunt bij NLdoet?
„Inderdaad, maar we zijn ook met een man of tien bezig geweest bij dierenpark De Scharrelberg en met een man of vijf bij de JOP, de Jongeren Ontmoetings Plaats.”

Was het moeilijk om voldoende vrijwilligers te vinden?
„Eerlijk gezegd is dat wel eens makkelijker geweest. We hebben enorm veel reclame gemaakt en toch hadden er wel wat meer mensen mee mogen helpen. Ik klaag niet hoor: we waren gisteren met z’n twintigen en vandaag met dertig man. Maar daar zitten ook mensen van bijvoorbeeld Dorpsbelangen en De Alk bij.”

Wat hebben jullie hier gisteren en vandaag allemaal gedaan?
„Vooral struiken rooien. Vanaf de kant laten we ongeveer twee meter staan en ook de bomen blijven staan, omdat we toch privacy willen houden voor de mensen die langs het zwembad wonen en die er voorbij lopen. Maar de rest gaat weg.”

Was dat nodig?
„Ja, dat was heel hard nodig. Het is al tientallen jaren niet gebeurd.”

Wordt er dan door de gemeente geen onderhoud gepleegd?
„Minimaal en zoals je ziet is het heel veel werk en is het eigenlijk ook niet bij te houden.”

De midgetgolfbaan worden ook weer vrijgemaakt?
„Die midgetgolfbaan is een jaar of tien geleden nieuw leven ingeblazen. Inmiddels is de baan al een aantal jaren niet gebruikt, is er geen onderhoud gepleegd en stond er metershoog groen omheen. Het is ook niet zo dat we die midgetgolfbaan weer in ere gaan herstellen hoor. Dat is niet meer mogelijk en dat willen we ook niet.”

Merken de mensen die vanaf mei gaan zwemmen in De Alk nog iets van al jullie inzet?
„Ze hebben in ieder geval meer ruimte, meer licht, meer zoninval. Het ziet er netter en schoner uit, het is wat leefbaarder geworden. Maar wij kunnen natuurlijk niets doen aan bijvoorbeeld de toiletten en de douches, daar gaan wij niet over.”

Ben je tevreden?
„Méér dan tevreden. Er is veel meer gebeurd dan ik had verwacht.”

Was het ook leuk om te doen?
„Jazeker, heel leuk, heel gezellig. Iedereen is vrolijk. Iedereen die hier meewerkt doet dat weloverwogen en wil graag de handen uit de mouwen steken voor het dorp.”

Zwembad De Alk in Biddinghuizen