Albert Bleijenberg
Albert Bleijenberg © Eelco Lindhout

Werkgroep moet Asv Dronten nieuw leven inblazen: „Spuug in de handen en er tegenaan”

Sport

DRONTEN - De ledenvergadering van voetbalvereniging Asv Dronten heeft vorige week een werkgroep in het leven geroepen, die nog dit voorjaar een nieuw bestuur moet presenteren. De commissie buigt zich ook over de organisatie van de club, de invulling van enkele commissies en de oprichting van een businessclub.

De werkgroep bestaat uit dertien personen en staat onder leiding van oud-voorzitter Albert Bleijenberg. DeDrontenaar.nl sprak met hem.

Jullie werkgroep heeft een plan gepresenteerd aan de leden. Kun je daar iets over vertellen?
Albert Bleijenberg: „Wij gaan de organisatie van Asv Dronten eens goed doorlichten. Wij hebben ons ten doel gesteld om weer een volwaardig bestuur samen te stellen en wij hebben de wens om de ondernemers in Dronten meer bij Asv Dronten te betrekken. Daarbij gaan we kijken of het mogelijk is een businessclub op te richten.”

Die businessclub moet geld in het laatje brengen voor het eerste elftal?
„Ja, dat is om extern middelen te genereren, zodat de ambitie die we hebben met het eerste elftal niet opgehoest hoeft te worden door de mensen die contributie betalen.”

Hoe hoog is de nood bij Asv Dronten?
„De nood is natuurlijk hoog en die werd de afgelopen weken versterkt door de prestaties van het eerste elftal. We hebben een bestuur waar veel te weinig mensen in zitten en waarvan de voorzitter en de penningmeester hebben aangegeven te stoppen. Wil je verder, wil je meer, wil je beleid maken, dan moet je een volwaardig bestuur hebben. Dat is een eerste vereiste en daar is de nood hoog. Maar tegelijkertijd moet je constateren dat de vereniging natuurlijk méér is dan een eerste elftal en een bestuur.”

Wat bedoel je daarmee?
„Ik was zaterdagmorgen op het voetbalveld en als ik dan die honderden kinderen en honderden vrijwilligers met geweldig enthousiasme bezig zie… dat is fantastisch, dan gaat je hart open. Als ik zie dat er dit jaar 65 ‘groentjes’ zijn bijgekomen, kinderen van 4 en 5 jaar. Dat is natuurlijk geweldig! In de uitvoering zal bij de vereniging best wat fout gaan, maar in z’n algemeenheid lóópt het natuurlijk.”

Nou heeft Albert Bleijenberg al eens eerder in een commissie gezeten die een voorzitter zou zoeken. Waarom denk je dat het nu wel lukt?
„Dat is een hele goede vraag. Er is één groot verschil: in de vorige commissie van ‘wijze mannen’ zaten te veel mensen die met dezelfde ogen naar Asv Dronten keken. We hebben nu een hele grote groep mensen die erbij betrokken zijn. Dat zijn mensen van verschillende pluimage, jong en oud en met hele verschillende inzichten, zelfs mensen van buiten de vereniging die er met een hele andere blik naar kijken. Dat komt het proces denk ik ten goede.”

Jullie werkgroep telt dertien leden. Daar zit toch wel een voorzitter tussen?
„Er zitten zàt voorzitters bij. Maar je hebt er eentje nodig die het wil doen. Dat is het probleem: je moet er de tijd voor hebben, je moet het gezicht van de vereniging willen en kunnen zijn. Er zijn genoeg mensen die er de capaciteiten voor hebben, maar er komt meer bij kijken.”

Jullie willen in mei of juni een nieuw bestuur presenteren. Dat is nogal ambitieus.
„Spuug in de handen en er tegenaan! De voorzitter en de penningmeester hebben vorig jaar al aangegeven dat ze in juni stoppen. Dat staat nog steeds, dus er mòet nu wat gebeuren. Wij gaan inderdaad met stoom en kokend water aan de slag.”

Heb je al een voorzitter in ’t hoofd?
„Jazeker, ik heb er wel zes in het hoofd, maar we hebben er maar eentje nodig.”

Wie staat er op één?
„Er is nog geen lijstje met nummers. Als je een voorzitter wilt hebben, moet je eerst weten hoe de organisatie precies in elkaar zit. Ik ben ook maar een buitenstaander, ik eet mijn balletje mayo en drink mijn pilsje op zaterdagmiddag, maar hoe dat groene hart van Asv Dronten precies klopt… Ik wil eerst precies weten hoe het in elkaar steekt. En dat wil ik ook tegen een nieuwe voorzitter kunnen zeggen.”