Nelly Engwerda met de dochters Marloes en Linda en kleinkinderen Floris en Sophie.
Nelly Engwerda met de dochters Marloes en Linda en kleinkinderen Floris en Sophie. ©maartenheijenk.nl

Eerste paal emotioneel moment voor Nelly Engwerda: „De kroon op zijn werk”

Algemeen

DRONTEN - Nelly Engwerda heeft aan De Morinel, tegenover schoolgebouw Het Perron, de eerste paal geslagen voor een appartementencomplex, dat de naam krijgt van haar vorig jaar overleden echtgenoot Ferdinand. Het wordt een complex bestaande uit vijftig appartementen met één of twee slaapkamers.

„Een emotioneel moment, een afronding van het geheel”, zegt Nelly Engwerda kort voor het slaan van de eerste paal. „Dit project was de kroon op zijn werk, zo zei hij het zelf”, voegt oudste dochter Linda eraan toe.

Aan vastgeklampt

„Mijn man had vroeger zelf in de bouw gewerkt, later werd hij ondernemer, aannemer, bouwer. Aan dit project heeft hij twee jaar gewerkt”, vertelt Nelly met een brok in haar keel, „Hij heeft zich er tijdens zijn ziekteproces aan vastgeklampt, het heeft hem echt op de been gehouden. En nu komt het er: geweldig!”

Dat het appartementencomplex de naam ‘Ferdinand’ krijgt, maakt het voor de nabestaanden extra bijzonder. „Zelf had hij dat nooit gewild”, weet Linda 100% zeker, „Hij zou heel trots geweest zijn, maar hij zou nooit gezegd hebben: zet mijn naam er maar op. Daar was hij te bescheiden voor.”

Microwonen

„Het wordt een complex met vijftig microwonen-appartementen”, legt bouwer Ludo de Haas uit Dronten uit, „Het worden complexen vanaf 38 vierkante meter, allemaal in de huursector.”

„Dit appartementencomplex was een kindje van Ferdinand. Wij waren er vanaf het begin bij betrokken en hebben het na het overlijden van Ferdinand samen met een andere ontwikkelaar, KPO uit Zaandam, voortgezet.”

Hele andere uitstraling

Anton Brink van architectenbureau Brink & Fleer heeft het gebouw ontworpen. Zonder een oordeel te vellen over de omstreden appartementengebouwen aan De Noord, stelt zijn collega Carla Renkema dat dit gebouw een hele andere uitstraling krijgt: „Je kunt het niet met elkaar vergelijken.”

„Er is goed over nagedacht, het is heel gedetailleerd, het wordt fris met wit stucwerk en hout. Het wordt dus geen bakstenen doos. Het parkeren wordt opgelost onder het gebouw en er komt een talud voorlangs, dus alles is netjes weggewerkt. Het wordt een statement op deze plek.”

 Nelly Engwerda met de kleinkinderen Floris en Sophie.