Paul Roorda uit Dronten met zijn kat Gizmo.
Paul Roorda uit Dronten met zijn kat Gizmo. Dierenambulance Gooi en Vechtstreek

Paul Roorda blij dat weggelopen kat na 3 jaar weer thuis is: „Weet niet of hij me nog kent”

Algemeen

DRONTEN - Paul Roorda uit Dronten kreeg woensdag een verrassend telefoontje: Gizmo was terecht. De kat was twee jaar oud, toen hij in augustus 2016 wegliep van De Stag in Dronten. De afgelopen week werd hij vijftig kilometer verderop teruggevonden bij de gemeentewerf in Huizen.

„We hebben wekenlang lopen zoeken in de buurt”, blikt Paul terug naar 2016. Ook via internet en allerlei andere wegen probeerde hij Gizmo terug te vinden: „We hebben ‘m nooit teruggevonden.”

Paul erkent dat hij de moed enigszins had opgegeven: „Stiekem hoop je toch altijd dat hij terugkomt. Maar na bijna drie jaar… dat had ik niet meer veracht.”

Gemeentewerf

Het telefoontje kwam woensdag van de Dierenambulance Gooi en Vechtstreek: „Ze hadden ‘m gevonden in Huizen. Wat zij weten is dat-ie daar de laatste zes weken bij de gemeentewerf heeft rondgelopen. De medewerkers konden hem niet echt te pakken krijgen. Ze hebben ‘m wel gevoerd en op een gegeven moment hebben ze hem in een kamertje weten te krijgen. Toen hebben ze de dierenambulance gebeld.”

De medewerkers van die dierenambulance lazen de chip van de kat uit. Zo kwamen ze erachter dat het Gizmo was, die in 2016 was weggelopen uit Dronten. Paul Roorda nam meteen een snippermiddag, sprong in de auto en ging naar Huizen: „Ik kon niet wachten.”

Liefdevol verzorgd

Hij constateert dat Gizmo de laatste weken in Huizen liefdevol is verzorgd. De dierenambulance meldt dat de medewerkers van de gemeentewerf hem gaan missen: „Tegelijkertijd is iedereen uiteraard blij dat hij weer terug is bij z’n eigenaar.”

Wat voor kat trof Paul aan? „Eigenlijk ziet hij er best goed uit. Je kunt wel zien dat hij een klein beetje verwilderd is. Als je ‘m aanhaalt, moet je nog voorzichtig zijn, want als hij schrikt kan hij een beetje agressief reageren. Voor de rest is het een aanhankelijke kat en gaat het heel goed!”

Herkenning

Herkende hij z’n baasje nog? „Dat vragen meer mensen”, antwoordt Paul, „Ik weet het niet. Hij is naar iedereen aanhankelijk en dus vraag ik me af: kent hij me nu wel of niet? Wat me wel opviel: hij is opgegroeid samen met zijn broertje Koko. Die heb ik nog steeds en ik heb de indruk dat zij elkaar nog kennen. Grappig om te zien.”

Paul Roorda had nog geen nieuwe kat gekocht. „Ik moet erkennen dat ik daar wel over heb nagedacht, want ik vond dat m’n andere kat toch een maatje moest hebben. Het was er alleen nog niet van gekomen. En gelukkig maar!”

Behoorlijk bijzonder

Hoe bijzonder is het dat een kat na zo lange tijd weer terugkeert? „De dierenambulance vertelde dat ze één keer een kat hebben gehad, die na tien jaar herenigd was met de eigenaren. Dat heeft toen zelfs het journaal gehaald. Maar zij vonden drie jaar ook behoorlijk bijzonder.”

De eigenaar is blij: „En ik merk dat ook iedereen in mijn omgeving dolblij is. De dierenambulance had een berichtje op Facebook geplaatst en als je dan ziet hoeveel reacties je krijgt… dat is echt niet normaal. Ik heb er bijna een dagtaak aan om iedereen te bedanken voor de leuke reacties. Daar sta ik echt verbaasd over, heel leuk.”

Voorlopig heeft Gizmo huisarrest om te voorkomen dat hij opnieuw wegloopt: „Eerst maar even goed wennen aan het huis en aan de andere kat. Hij is nu bekend met de wijde wereld en we moeten proberen er weer een huiselijke kat van te maken. Daarna mag-ie misschien weer naar buiten. Voorlopig zit dat er niet in.”