Joris Kaper met zijn boek.
Joris Kaper met zijn boek. eigen foto

Voetbalboek van Joris Kaper: „Meest tragische verhaal ooit van een voetballer gehoord”

Sport

DRONTEN - Van de hand van Joris Kaper (38) uit Dronten is onlangs het boek ‘Nii Lamptey – De Vloek van Pelé verschenen’. Het vertelt het bizarre levensverhaal van Nii Lamptey, oud-voetballer van onder meer Anderlecht en PSV.

Waarom een biografie over uitgerekend Nii Lamptey?
Joris Kaper: „Het is het meest tragische verhaal dat ik ooit van een voetballer heb gehoord. Het is onvoorstelbaar hoeveel pech Lamptey heeft gekend. En ondanks alle ellende blijft hij positief, al heeft hij op het randje gestaan om zichzelf iets aan te doen. Maar hij heeft zich teruggeknokt.”

Kun je iets over jezelf vertellen?
„Ik ben freelancer in de media. Ik schrijf voor verschillende magazines, vooral online magazines, waaronder het magazine Staantribune over voetbalcultuur.”

Je bent geboren en getogen in Dronten?
„Ik woon sinds 1992 in Dronten. Tussendoor heb ik voor mijn studie in Utrecht en Leeuwarden gewoond, maar ik heb altijd wel de binding met Dronten gehouden. Door de jaren heen ben ik hier altijd blijven komen voor familie en vrienden en vanwege het voetbal hier in Dronten.”

Wat heb jij met voetbal?
„Ik ben in de eerste plaats voetbalfan. Ik schrijf graag over voetbal. Voor Staantribune schrijf ik niet over de Messi’s en Ronaldo’s van deze wereld, maar liever over spelers als Lamptey. Die onbekende verhalen zijn zeker niet minder interessant.”

Hoe is het idee voor dit boek ontstaan?
„Ik wilde een telefonisch interview doen met Lamptey. Daarvoor heb ik contact met hem gezocht. Tijdens de voorbereiding kwamen er zó veel heftige dingen uit zijn carrière en persoonlijke leven naar boven, dat ik dacht: leuk zo’n interview, maar als ik dit allemaal wil behandelen, kom ik ruimte tekort. Zo kwam ik op het idee voor het boek.”

Was hij het daar meteen mee eens?
„We waren er samen over aan het brainstormen en zijn samen tot het idee gekomen om zijn biografie te schrijven. Een aantal maanden later ben ik naar Ghana gereisd om hem zijn verhaal te laten doen. Voor hem is het boek een afsluiting van zijn verleden. Hij wil nog één keer alles vertellen en er dan een streep onder zetten. Hij kijkt nu liever vooruit en het boek eindigt gelukkig positief.”

Voor de mensen die hem niet meer kennen: wie is Nii Lamptey?
„Nii Lamptey (1974) werd al op veertienjarige leeftijd door voetbalgrootheid Pelé zelf als zijn opvolger aangewezen, zo enorm was de Braziliaan onder de indruk van de Ghanees. Lamptey schitterde op een jeugd-WK en werd ingelijfd door Anderlecht, waar hij op wonderbaarlijke wijze terechtkomt. Hij scoort bij zijn debuut en geldt nog steeds als de jongste doelpuntenmaker in de hoogste Belgische competitie ooit. Ook maakt hij furore met de jeugdteams van Ghana. Na een goed seizoen bij PSV glijdt zijn carrière echter af en wordt langzaam duidelijk dat hij Pelé niet zal evenaren.”

Je noemt het een ‘tragisch verhaal’, kun je een tipje van de sluier oplichten?
„Lamptey krijgt niet de carrière die hij verdient. Een moeilijke jeugd, nauwelijks scholing, blessures en een foute spelersmakelaar dragen daar aan bij, maar ook het verlies van twee van zijn kinderen en een fout huwelijk zorgen voor een persoonlijk drama. Zijn zwaarste opgave moet dan nog komen: na een DNA-test blijken zijn drie overgebleven kinderen niet de zijne. Het leidt tot het moment dat hij bijna besluit uit het leven te stappen, maar zover komt het gelukkig niet.”

Hoe lang ben je met het boek bezig geweest?
„Eind 2017 ben ik naar Ghana gegaan. Al met al heb ik er dus anderhalf jaar aan gewerkt. Maar niet fulltime hoor.”

Verschijnt het alleen in het Nederlands?
„Het is zeker de bedoeling om een Engelstalige versie te maken, want hij heeft twee seizoenen in Engeland gevoetbald en in Ghana zelf wordt ook Engels gesproken. In Nederland is hij niet heel bekend, hij heeft maar één seizoen bij PSV gevoetbald, maar in Ghana is hij een bekende oud-voetballer. Hij is daar voetbalanalyticus op televisie.”

Is dit jouw eerste boek?
„Inderdaad. Het is eigenlijk vanuit het niets ontstaan. Ik heb nooit de droom gehad om een boek te schrijven. Maar dit verhaal over Lamptey intrigeerde me zó, dat ik dacht: het kan niet anders of hierover moet een boek verschijnen.”

Komen er nu meer boeken?
„Ja, ik heb de smaak te pakken en ik heb inmiddels al wat plannen. Wat ik bijvoorbeeld graag wil doen is een boek schrijven over de vliegramp van het Zambiaanse elftal in 1993. Dat is ook een bijzonder verhaal.”

'Nii Lamptey – De Vloek van Pelé' is overal verkrijgbaar. Het boek wordt uitgegeven door Edicola Publishing in Deventer.

Maarten Heijenk