Michell Rojas tijdens de open dag van De Meerpaal Academie.
Michell Rojas tijdens de open dag van De Meerpaal Academie. ©maartenheijenk.nl

Michell Rojas leert in een half uurtje de moonwalk aan: „Het is een ontplofte hobby”

Cultuur

DRONTEN - Michell Rojas hoefde zaterdag weinig moeite te doen om het publiek in beweging te krijgen tijdens de open dag van De Meerpaal Academie. De 36-jarige urban-danceleraar uit Lelystad leerde de bezoekers op bevlogen wijze de moonwalk aan. „Het is een ontplofte hobby”, lacht hij.

Kun je voor de leek uitleggen wat ‘urban dance’ inhoudt?
Michell Rojas: „Dat is alles wat je op straat vindt: hiphop, videoclips, straatmuziek, alles wat daarmee te maken heeft.”

Slaat dat aan in Dronten?
„Jazeker. Ik ben hier vier jaar geleden begonnen met een klas van drie. En nu heb ik twee klassen: de jongste is 5 en de oudste is 21. Het loopt lekker, er komen er steeds meer bij.”

Waar is die groei aan te danken?
„Er is gewoon veel belangstelling voor, ook al omdat we dansen op een heel breed scala aan muziek. We hebben de Afrikaanse stijlen, de echte hiphopstijlen, maar ook de wat zachter kant waarbij R & B voorbij komt en de pop. Die combinatie spreekt tot de verbeelding, omdat je daar verschillende moves op kunt gebruiken.”

Hoe ben jij er zelf in verzeild geraakt?
„Geen idee eigenlijk. Ik ben vroeger begonnen met dansen, het zat er kennelijk in en ik wilde er graag in verder.”

Heb je een opleiding gevolgd?
„Nee, helemaal niet. Ik ben echt een streetdancer, ik heb het op straat geleerd en ik heb aan danswedstrijden meegedaan nog voordat het een rage werd. Wat we op straat deden was uitproberen wat je in videoclips zag. Dat is bij mij steeds verder uitgegroeid. Het is een ontplofte hobby.”

Hoe kijken jouw collega’s uit de klassieke hoek er tegenaan dat iemand van de straat hier lessen geeft?
„We zijn ècht collega’s geworden. Ik heb in het begin meteen gezegd: ik ben hier niet om de boel over te nemen, ik vind het heel fijn dat ik er bij mocht komen om deze stijl te leren aan de leerlingen. Mijn collega’s zien ook dat hier veel belangstelling voor is. Het is natuurlijk heel anders dan klassiek dansen. Bij de klassieke stijl sta je rechtop. Bij urban kunnen alle 33 wervels in je lichaam àlle kanten op. Daar maak ik gebruik van.”

Wat is er leuk aan urban dance?
„Dat je helemaal vrij bent, er zijn geen regels. Als je denkt: ik gooi mijn arm vier keer in de rondte, dat is mijn ding en het kan op de muziek: waarom niet? Urban is een vrije, artistieke wereld. Laat jezelf gaan, dáár gaat het om.”

Doen jullie ook uitvoeringen?
„Ja, toevallig hebben we zondag een grote uitvoering, waarbij we met dertig dansers tegelijk één grote dans uitvoeren. We hebben wedstrijden, uitvoeringen, we doen allerlei leuke dingen met de leerlingen. Het loopt lekker.”

Het open huis van De Meerpaal Academie is bedoeld om nieuwe cursisten te werven. Lukt dat bij jouw afdeling?
„Jazeker. En er is altijd plek. Als de klassen vol zitten, maken we gewoon een uurtje vrij voor de nieuwe gezichten. En er is ruimte voor alle niveaus.”

Wat hoop je te bereiken?
„Mijn doel is altijd om de danser uit iemand te trekken. Ze komen binnen en denken misschien: ik kan er niets van. Ik heb net een workshop gegeven met de moonwalk. Aan het begin zeggen ze: die ken ik wel, maar ik kan ’t niet. En na een half uurtje lopen ze weg met de moonwalk in hun voeten. Zelfs moeilijke dingen zijn makkelijk aan te leren, als je er maar open voor staat.”

Maarten Heijenk