Zeearend in boswachterij Spijk-Bremerberg door boswachter voorzien van GPS-zender

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Staatsbosbeheer heeft in boswachterij Spijk-Bremerberg een zeearendjong mogen ringen. „Het mannetje heeft naast een ring ook een zender gekregen, waardoor onderzoekers precies kunnen zien waar de roofvogel heen vliegt”, meldt boswachter Amy Zeeman.

„Net als afgelopen jaar is Staatsbosbeheer erg blij met de aanwezigheid van zo’n unieke roofvogel in Biddinghuizen", vertelt Amy Zeeman. Ze heeft lang op haar tong moeten bijten, want de jonge zeearend is een maand geleden al geringd: „De Zeearend Werkgroep Nederland wilde dit landelijk in één keer wilde publiceren."

14 Jonge zeearenden

De Werkgroep Zeearend Nederland heeft vastgesteld dat er dit jaar verspreid over het land ten minste 14 jonge zeearenden uit het ei kropen. Komende jaren kunnen vier van deze jonge zeearenden na het uitvliegen nauwkeurig worden gevolgd met GPS-loggers. De afgelegde routes zijn vanaf het uitvliegen voor het publiek te volgen op de website van de werkgroep.

„Het ringen levert veel kennis op omdat de ringen door vogelaars worden afgelezen. De afgelopen jaren kregen we daardoor en beeld waar de in Nederland geboren jongen naartoe gaan”, vertelt Dirk van Straalen, voorzitter van de werkgroep.

Windmolens

Onderzoeker Ralph Buij gaat onder andere kijken naar de risico’s op aanvaringen met windturbines in de provincie Flevoland: „Door het analyseren van de vlieghoogte wordt duidelijk waar en wanneer de vogels op de hoogte van turbine rotoren vliegen, en dus waar de risico’s op een aanvaring hoog zijn. Ook onderzoeken we het ontwijkingsgedrag van de arenden ten opzichte van de rotoren.”