Waterschap kapt alle bomen vlak langs Drontermeerdijk: „Overleg over herplant”

Algemeen

DRONTEN - Er moeten nogal wat bomen worden gekapt en bossages worden verwijderd om de Drontermeerdijk te kunnen verhogen. Waterschap Zuiderzeeland heeft de gemeente Dronten toegezegd dat er overlegd wordt over de mogelijkheden van herplant van bomen. De bossages keren niet terug.

„Bomen en bosschages moeten binnen circa 7,5 meter van de teen van de dijk worden verwijderd om een voldoende sterke erosiebestendige grasmat te realiseren ter bescherming van de dijk”, schrijft het waterschap in reactie op een brief van de Fietsersbond afdeling Flevoland.

Aantrekkelijk

Volgens de bond zijn de bosjes belangrijk voor de fietsers, omdat ze de route aantrekkelijk maken. Ook houden ze de fietsers uit de wind en voorkomen ze verblinding door tegemoetkomend autoverkeer.

Het waterschap stelt de Fietsersbond echter teleur: vanwege de bescherming van de dijk worden de bossages niet opnieuw aangeplant.

Bomen

Dat ligt anders voor de bomen. De gemeente Dronten ontwikkelt een sfeerbeeld voor het zogenaamde ‘voorland’, het land tussen het Drontermeer en de dijk. De gemeente ziet bij de inrichting van dit voorland ook een taak voor het waterschap.

Zuiderzeeland schrijft in een reactie aan de gemeente: „Wij zetten het overleg over de mogelijkheden van herplant van bomen aldaar graag voort.”

Verhoging dijk

Oskar de Kuijer van waterschap Zuiderzeeland legt in onderstaande video uit waarom de Drontermeerdijk verhoogd moet worden (februari 2019):

Ophogen Drontermeerdijk