De privacywetgeving zorgt voor extra werk.
De privacywetgeving zorgt voor extra werk. Mohamed Hassan

Gidsen van gemeente Dronten werken sinds privacywet soms danig langs elkaar heen

Gemeente

DRONTEN - De invoering van de privacywet AVG maakt het voor de gemeente Dronten lastiger om hulp te verlenen in het sociaal domein. Dat blijkt uit een enquête onder 149 ambtenaren. Het kan gebeuren dat hulpverleners flink langs elkaar heen werken.

De Rekenkamer van de gemeente Dronten heeft onderzoek gedaan naar ‘privacy en informatieveiligheid in het sociaal domein’. Onderdeel daarvan was een enquête onder de ambtenaren die zich bezighouden met Wmo, participatiewet en jeugdwet.

Niet rooskleurig

Als het gaat om de gevolgen van de privacywet, zijn de uitkomsten volgens het rapport niet al te rooskleurig: „Zo geven medewerkers aan dat het werk meer tijd kost, dat mensen soms - onterecht - geen informatie meer durven delen en dat processen soms stagneren.”

De gidsen van de gemeente zijn voor de inwoners het eerste aanspreekpunt. De rekenkamer schrijft over deze medewerkers: „De werkzaamheden zouden makkelijker uit te voeren zijn als zij direct volledige dossiers kunnen inzien van bewoners die ondersteuning ontvangen van de gemeente, vanuit alle disciplines.”

„Nu kan het voorkomen dat bijvoorbeeld vanuit Jeugd een koers wordt ingezet met het gezin, die tegengesteld is aan het plan van de afdeling Participatie”, aldus het rapport.

Veel extra werk

Uit de enquête blijkt dat 52% van de medewerkers in het sociaal domein door de invoering van de AVG meer handelingen moet verrichten. 43% heeft meer tijd nodig om het werk te kunnen doen. Vooral het beveiligd e-mailen zorgt volgens de Rekenkamer voor veel extra werk.

38% vindt dat de afstemming met collega’s meer tijd kost, 33% voelt zich belemmerd in de werkzaamheden en voor 33% is het ingewikkelder geworden om inwoners te ondersteunen.