Afbeelding
Edward Lich

Inwoners die grond inpikken worden vanaf nu met fluwelen handschoen aangepakt

Algemeen

DRONTEN - B en W hebben toegezegd omzichtiger om te gaan met bewoners, die grond van de gemeente in gebruik hebben genomen. Zo gaat de gemeente niet meer meteen dreigen met juridische procedures.

De gemeente Dronten heeft jarenlang niets gedaan tegen inwoners die oneigenlijk grond in gebruik hadden genomen. Daarom is er nu een inhaalslag gaande. Dat loopt allemaal niet zo soepel en het gemeentebestuur ligt al jarenlang onder vuur als het gaat om de communicatie met de inwoners.

Niet tevreden

Als reactie op kritiek uit de gemeenteraad werd al eerder besloten dat de brieven aan overtreders een vriendelijker toon zouden krijgen. De raad was echter nog niet tevreden en besloot in maart de uitvoering van het hele project ‘landjepik’ stil te leggen.

De huisadvocaat van B en W adviseerde in mei om stug door te gaan met de aanpak van overtreders. Het college luisterde echter naar de gemeenteraad en maakte tòch pas op de plaats.

Vriendelijker

Inmiddels heeft het gemeentebestuur de eigen rol opnieuw tegen het licht gehouden. Besloten is dat de inwoners vriendelijker aangesproken worden: „Deze voelen zich dan minder snel overvallen.” Het uitgangspunt van de gemeente wordt dat niet elke grensoverschrijding moedwillig is ontstaan.

Ook wordt er niet meteen meer gedreigd met juridische procedures: „In een te vroeg stadium wordt dit als te dreigend ervaren. Hierdoor wordt het accent meer gelegd op het er samen uit proberen te komen.”

Nieuw is ook dat de gemeente Dronten de eventuele verkoop van grond nadrukkelijker gaat onderzoeken. Deze mogelijkheid wordt ook beter gecommuniceerd met de betrokkenen.

Oneigenlijk grondgebruik