Roelof Siepel
Roelof Siepel ©maartenheijenk.nl

Wel of geen standbeeld voor Hakim Ziyech? Wie bepaalt nu wat rond het gemeentehuis?

Gemeente

DRONTEN - De vraag is niet zozeer of er wel of niet een standbeeld van Hakim Ziyech in de hal van het nieuwe gemeentehuis moet komen. De vraag is: bepalen de inwoners hoe de publiekshal wordt ingericht òf zit het gemeentebestuur stiekem achter de knoppen? DeDrontenaar.nl vroeg het aan verantwoordelijk wethouder Roelof Siepel (ChristenUnie).

Inwoners bepalen voor 100% de sfeer, inrichting en identiteit van de publiekshal van het gemeentehuis, zei de wethouder in mei: „Dat willen wij helemaal loslaten.” Eergisteren werd dat nog een keer bevestigd door de verantwoordelijke ambtenaar. Op de vraag of er kan worden gekozen voor een standbeeld van de Ajax-speler, antwoordde zij: „Dat is aan de inwoners om te bepalen.” Een dag later trapte de gemeente alsnog op de rem.

Mogen inwoners in de enquête melden dat zij in de hal van het gemeentehuis een standbeeld van Hakim Ziyech willen?
Roelof Siepel: „De enquête voorziet niet in een stemming over een standbeeld, zoals sommige media schrijven. Aan het eind van de enquête is er wel vrije ruimte, inwoners kunnen daar uiteraard melden wat zij willen.”

Als een meerderheid van de inzenders een standbeeld voor Hakim Ziyech invult, komt dat standbeeld er dan wel of niet?
„Als een meerderheid van de inwoners van Dronten in de enquête aangeeft dat zij Ziyech een belangrijk symbool vinden voor de gemeente Dronten, dan zal dit zeker een plek krijgen in de uitvraag aan een kunstenaar, naast andere zaken die inwoners aangeven belangrijk te vinden. Of dat ook leidt tot een standbeeld of wellicht een ander kunstwerk is nu nog niets over te zeggen.”

Maar het gemeentebestuur had de inrichting van de publiekshal toch helemaal losgelaten? Het is toch volledig overgelaten aan de inwoners?
„De gemeenteraad heeft in juni besloten, dat noch de gemeenteraad, noch het college van B & W zich zal mengen in de keuze voor een kunstwerk in de publiekshal. De raad heeft wel kaders vastgesteld (het moet onder meer passen in het Programma van Eisen voor de verbouwing en de functionele inrichting), maar de uitkomst van het creatieve proces met inwoners èn de uitkomsten van de enquête zijn straks bepalend voor wat er in de hal komt.”

Hoe werkt de inspraak dan precies? 
„De enquête is onderdeel van een breder traject. Het doel: ophalen wat onze inwoners belangrijk vinden bij een bezoek aan het gemeentehuis. Dat gaat over de dienstverlening van de gemeente, maar ook over vormgeving en hoe dit eraan kan bijdragen dat bezoekers zich welkom voelen.”

Wat gebeurt er buiten de enquête nog meer?
„Een ander onderdeel van het betrekken van inwoners bij het gemeentehuis is de oproep tot creatieve uitingen. Inwoners kunnen op allerlei manieren laten zien hoe wat hun betreft de identiteit van Dronten eruit ziet. Daar maken we een tentoonstelling van. Er is ook een scholenprogramma waar veel scholen aan meedoen.”

Hoe worden dan de uiteindelijke keuzes gemaakt?
„De uitkomst van het gehele proces (creatieve bijdragen, scholenprogramma, enquête) moet leiden tot een aantal ideeën over de identiteit van Dronten. Dat vormt de basis voor een uitvraag aan een kunstenaar, die iets zal maken voor in de publiekshal. De makers van de winnende bijdragen aan de tentoonstelling krijgen een belangrijke rol bij de keuze voor een kunstenaar.”

Verbouwing gemeentehuis