Voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen.
Voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Uitstoot stikstof is volgens Windplan Groen minimaal: „Veel cijfers achter de komma”

Algemeen

DRONTEN - Windplannen in Flevoland krijgen te maken met nieuwe regels over uitstoot van stikstof, zo werd vorige week bekend. Van de grote projecten in de gemeente Dronten lijkt Windplan Groen er meer last van te krijgen dan Windplan Blauw. Al stelt voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen dat het om ‘veel cijfers achter de komma’ gaat.

De Raad van State heeft recent een uitspraak gedaan over de beperking van stikstofuitstoot. De windmolenparken in Flevoland staan op een lijst van 127 rijksprojecten die mogelijk niet doorgaan door deze uitspraak.

Maatregelen

Wim Luijkx weet nog niet wat de uitspraak precies betekent voor Windplan Groen: „Wij weten hetzelfde als wat heel Nederland weet.” Vooruitlopend op definitieve informatie kijkt de windkoepel al wel naar maatregelen ‘om de stikstofemissie zo dicht mogelijk bij nul te krijgen’.

Daarbij kijkt de windkoepel onder andere kritisch naar het transport tijdens de bouw en naar de landbouwgrond die uit productie wordt genomen. Luijkx heeft inmiddels signalen ontvangen dat Windplan Groen met die voorgenomen maatregelen de goede kant op gaat: „Maar garanties krijg je niet.”

Cijfers achter de komma

Gevraagd naar zijn mening zegt Wim Luijkx: „Het is een juridische werkelijkheid waar je niet omheen kunt.” Hij erkent dat er tijdens de bouwperiode van twee jaar ‘een klein beetje’ uitstoot van stikstof zal zijn: „Al is het niet uit te rekenen, zó veel cijfers achter de komma heb je nodig. Maar goed: het Europese Hof en de Raad van State hebben gezegd dat het toch beter moet. Dus wij kunnen er van alles van vinden, maar we moeten ons uiterste best doen.”

De voorzitter vervolgt: „De hoeveelheid stikstof die in die twee jaar neerkomt in de natuurgebieden, is niet of nauwelijks meetbaar. Als je dan weet dat het windpark vervolgens 25 jaar draait, waarbij je stikstof op andere plaatsen op een geweldige manier bespaart, dan voelt het niet helemaal pragmatisch.”

Windplan Blauw

De gevolgen van de stikstofuitspraak lijken het grootst voor de windparken die nog geen vergunningen hebben. Windplan Blauw heeft haar vergunningen al binnen en lijkt minder te vrezen te hebben.

Wel loopt er bij de Raad van State nog een procedure omdat omwonenden bezwaar hebben aangetekend. Voorzitter Stephan de Clerck van Swifterwint BV weet niet of de stikstofuitspraak van diezelfde Raad van State invloed heeft op de uitspraak over de vergunningen.

„Er is ons niet specifiek benoemd dat wij onder het vergrootglas liggen”, zegt De Clerck, „Dat neemt niet weg dat wij kijken wat het eventueel voor gevolgen zou kunnen hebben. En verder kunnen wij niet veel anders doen dan netjes de uitspraak van de Raad van State afwachten.”

Windplangroen

Windplanblauw