Staatssecretaris Barbara Visser
Staatssecretaris Barbara Visser Rijksoverheid

Eerst militaire radar, dan pas Windplan Groen en Blauw: „Essentieel voor bewaking luchtruim”

Algemeen

DEN HAAG - Het ministerie van defensie wil een militaire radar verplaatsen van Nieuw Milligen naar Herwijnen. Zo lang die verhuizing niet is gerealiseerd, kunnen de windplannen Groen en Blauw niet gaan bouwen. Dat schrijft staatssecretaris Barbara Visser in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer.

Bewoners van Herwijnen (een dorp in de Betuwe) maken zich zorgen over de straling van de nieuwe militaire radar. Vanwege die gezondheidsrisico’s heeft de gemeenteraad besloten het bestemmingsplan niet te wijzigen. Het Rijk wil nu plaatsing van de radar afdwingen via de zogenaamde ‘Rijkscoördinatieregeling’. In de vaste kamercommissie zijn daarover kritische vragen gesteld.

In haar antwoord gaat Barbara Visser (VVD) onder andere in op Windplan Groen en Windplan Blauw. Deze beide windparken gaan volgens de staatssecretaris zorgen voor een overschrijding van de toelaatbare verstoring op de bestaande militaire radar in Nieuw Milligen (bij Apeldoorn). Verplaatsing van de radar naar Herwijnen zou dit probleem oplossen.

Essentieel

„Zolang er geen nieuwe radar in gebruik is genomen, is de radar in Nieuw Milligen echter essentieel voor de bewaking van het Nederlands luchtruim en kunnen de windparken niet worden gerealiseerd”, schrijft Visser, „Vertraging van de realisatie van de nieuwe radar op een nieuwe locatie betekent dat de initiatiefnemers van deze windparken in 2021-2023 niet verder kunnen met de bouw van de betreffende parken.”

De staatssecretaris pleit er daarom voor om door te gaan met de Rijkscoördinatieregeling voor de nieuwe radar in de Betuwe: „Een nieuwe ruimtelijke procedure voor een geheel nieuwe locatie gaat voor ernstige vertraging van de windparken zorgen en belemmert daarmee het behalen van de doelstelling uit het Energieakkoord.”

Windplangroen

Windplanblauw