Johan en Marleen
Johan en Marleen ©maartenheijenk.nl

Marleen en Johan wonen antikraak in boerderij Rendierweg: „We zijn zó blij!”

Algemeen

DRONTEN – Natuurlijk, ze wilden heel graag samenwonen, maar ze hadden zich er al bij neergelegd dat het nog wel even zou duren. Marleen (24) en Johan (25) uit Swifterbant werken allebei en waren al een fiks tijdje aan het sparen voor de aankoop van een eigen huisje. Voordat de bankrekening vet genoeg was zouden ze geduld hebben en zat er niets anders op dan bij hun beider ouders te wonen. Totdat Johan de advertentie van leegstandsbeheerder Interveste zag.

Een hele boerderij te huur voor honderd euro per persoon per maand. „Ik zei: laten we het proberen, waarom niet?” Sinds een paar weken wonen ze antikraak aan de Rendierweg 33, vlakbij Dronten. „We zijn zó blij!”

Vies en stinkend

Vanwege haar werk zit Marleen niet te wachten op al teveel ruchtbaarheid en wil ze ook niet herkenbaar op de foto. Johan heeft zijn baan bij defensie en daarvoor is het geen probleem. Sinds een paar weken maken ze van een vieze, stinkende woning met veel achterstallig onderhoud als antikrakers hun thuis. „Opeens wonen we samen, dat is heel snel gegaan.”

De woning wordt verhuurd om kraken te voorkomen. De boerderij is eigendom van de gemeente, de grond is van het Rijk. Er zijn de afgelopen jaren verschillende plannen geweest voor de boerderij. Lang is er met XL De Ateliers gepraat over een verhuizing naar de Rendierweg. Twee jaar geleden werd duidelijk dat dit niet door zou gaan. Daarna is nog sprake geweest van de huisvesting van arbeidsmigranten, nu fungeren Marleen en Johan als antikraakvoorziening.

Loting

Omdat ze zich als stel inschreven en snel alle benodigde formulieren en papieren op orde hadden werden ze uitgenodigd. „Er waren dik 160 belangstellenden en wij konden, samen met twee vrienden, komen kijken.”

Het was er vies, het stonk en de vorige bewoner had ook weinig aan onderhoud gedaan. „De makelaar hoopte eigenlijk dat een van ons zich zou terugtrekken. Dat deden die twee vrienden niet en wij ook niet. Zo groot en zo goedkoop, die kans krijg je niet vaak. Toen werd er geloot.”

Getal onder de 15

Ze weten nog precies hoe dat begin september ging, vertelt Marleen. „Hij schreef een getal onder de 15 op en om de beurt noemden we een nummer. Dat duurde nog best lang.” „Jij zei negen en hij zei gefeliciteerd”, vult Johan aan. Een week later woonden ze samen. Met vrienden en familie werd er geschilderd en geschrobd. Opa en oma leverden gordijnen en ze legden een nieuwe vloer. „Dat was even schakelen, het ging wel èrg snel.”

Een paar weken later voelen ze zich helemaal op hun plek. Familie en vrienden komen vaak langs, ze klussen wat af en ondertussen sparen ze zoveel mogelijk. „Mijn droom als klein jongetje was al om op een boerderij te wonen”, meldt Johan. „Nu kunnen we zien of dat bevalt en tot nu toe is dat zeker zo.”

Geen zekerheid

Met een opzegtermijn van vier weken kan het avontuur ook zo afgelopen zijn. Ze rekenen er stiekem op dat ze er minimaal een jaar kunnen blijven wonen. „Je weet dat je geen zekerheid hebt, daarom is het ook zo goedkoop. We zien het wel. Totdat we weg moeten sparen we zoveel mogelijk, dan kunnen we daarna iets gaan kopen. We stoppen hier geen geld in, wel veel tijd en energie. Het enige dat we gekocht hebben is de vloer en die kan zo mee.”

Ze maken er hun eigen plekje van en krijgen genoeg jaloerse reacties. „We zitten er hartstikke mooi bij, dat weten we. En we zijn daar ontzettend blij mee.”

Rendierweg 33 in Dronten