Peter de Vreede draagt het stokje over aan de nieuwe directeur Eefke Meijerink.
Peter de Vreede draagt het stokje over aan de nieuwe directeur Eefke Meijerink. eigen foto

CMO-Flevoland verzorgt cliëntondersteuning in Dronten: „Betrek burgers voor gedragen beleid”

Algemeen

DRONTEN - Het Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) Flevoland verzorgt in Dronten al een aantal jaar de onafhankelijke cliëntondersteuning binnen het sociaal domein. De cliëntondersteuners geven advies en informatie bij vragen over zorg, jeugdhulp of bijvoorbeeld het aanvragen van voorzieningen als een scootmobiel. Ook ondersteunen zij bij het keukentafelgesprek met de gemeente. „Het is mooi dat CMO op deze manier burgers kan ondersteunen”, zegt scheidend CMO-directeur Peter de Vreede.

Meer aandacht voor burgers, voor cliënten en patiënten, dat is wat Peter de Vreede (66) de afgelopen jaren als belangrijkste ontwikkeling ziet. Achttien jaar was hij directeur van het Centrum Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) Flevoland en nu gaat hij met pensioen. Hij is blij dat inwoners van de provincie Flevoland steeds meer een stem krijgen. „Gedragen beleid is belangrijk en dat lukt alleen als je de burgers betrekt.”

„Veel mensen missen sociale verbanden, zijn kwetsbaar”, weet hij. „Dat is overal in Nederland zo, maar in Flevoland speelt het een extra rol. We hebben hier veel nieuwelingen en voor ouderen geldt dat kinderen vaker op afstand wonen. Die problemen oppakken en er iets mee doen is belangrijk.”

‘Zijn’ CMO Flevoland is een project- en adviesorganisatie op het terrein van zorg en welzijn. „We hebben een belangrijke signaalfunctie, wij vinden knelpunten en helpen de provincie, gemeenten, onderwijs en organisaties om daarmee aan de slag te gaan.”

Fusie

In 2001 verliet hij een leidinggevende functie in het welzijnswerk van Leiden om de eerste directeur te worden van een fusieorganisatie in Flevoland. Vier kleine organisaties die werkten op het terrein van diversiteit, emancipatie, ontwikkelingssamenwerking en welzijnswerk gingen samen. Later kwam daar ook de werkgeversvereniging Zowelwerk, die zich richt op de arbeidsmarkt binnen zorg en welzijn, bij. Onlangs nam hij afscheid tijdens het, voor hem georganiseerde, symposium ‘Een blik op de toekomst’.

„Veel inwoners van Flevoland hebben niet direct met ons te maken. Ze krijgen vaak wél te maken met de effecten van ons werk.”

Krachtige samenleving

De voorbeelden zijn legio. „We werken aan een krachtige samenleving. Iets waar het bestuur van de provincie ook vol voor gaat. We geven daarover advies, starten projecten en helpen inwoners. Denk aan het inzetten van ervaringsdeskundige jongeren in de jeugdzorg of projecten rondom eenzaamheid of mantelzorg. We hebben bijvoorbeeld ook het proces begeleid waarin verschillende kleine Urker welzijnsinstellingen omgevormd zijn tot een, krachtige organisatie. En na het faillissement van het ziekenhuis in Lelystad hebben we veel van de mensen, die op straat kwamen, weer aan werk geholpen.”

Het gros van de mensen redt zich wel, weet hij. „Het gaat ons om die kwetsbare mensen voor wie het leven ingewikkeld is. Gedoe na een scheiding, werkloosheid, ziekte, armoede, schulden, dan is het lastig om een gezin op de rails te houden. Vooral voor die kwetsbare groepen doen we ons werk, die wil je kennen en betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van je beleid.”

Korte lijnen

Met een kleine provincie zijn de lijnen kort en dat werkt mee. „Ook proef je hier nog steeds die pioniersmentaliteit, het samen het leven leefbaar houden.” Peter de Vreede vindt Flevoland een ‘supermooie’ provincie. „Groen, water, cultureel erfgoed, dat hebben we volop. Ons imago is misschien niet goed, maar daar kunnen we aan werken. Als we de basis op orde hebben en het leven is hier goed dan komen mensen wel.”

Samenwerken met anderen en leren van elkaar zijn daarin, wat hem betreft, sleutelwoorden. „CMO Flevoland helpt daarbij. Ik denk dat we niet altijd doorhebben hoeveel we voor de provincie betekenen. We maken een verschil en daar ben ik trots op.”

Eefke Meijerink heeft op 1 oktober het directeursstokje van hem overgenomen. „Niet alles stopt. Ik ben nog een jaar voorzitter van het Bevrijdingsfestival in Almere en blijf bezig met de academische verpleeghuiszorg. Maar er komt zeker ook meer tijd voor mijn gezin.”

Kijk op www.cmo-flevoland.nl voor meer informatie.