Grondwerkzaamheden aan de Havenkade.
Grondwerkzaamheden aan de Havenkade. YvoSajetPhotography

Van Wijnen gaat tè enthousiast aan de slag aan Havenkade, werkzaamheden stilgelegd

Algemeen

DRONTEN - De voorbereidingswerkzaamheden voor de woningbouw aan de Havenkade zijn stilgelegd door de gemeente Dronten en de omgevingsdienst. Projectontwikkelaar Van Wijnen heeft haar papierwerk nog niet op orde.

Van Wijnen gaat aan de Havenkade een project van 145 woningen bouwen. Het bedrijf is vorige maand voortvarend begonnen met het bouwrijp maken van de grond. De eerste tekeningen werden eerder deze maand gepresenteerd tijdens een woonbeurs in De Meerpaal.

Nieuwe regelgeving

Door zo snel te beginnen omzeilt Van Wijnen de nieuwe regelgeving rond de PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). „Omdat de werkzaamheden al voor 1 oktober gestart zijn, is de regelgeving rond de PFAS niet van toepassing op de Havenkade”, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

Van Wijnen had echter met de werkzaamheden moeten wachten totdat de sloop van Van Arendonk helemaal was afgerond. Dit landbouwmechanisatiebedrijf was gevestigd aan de Havenkade. De gemeente en de projectontwikkelaar hebben allebei ongeveer één miljoen euro opgehoest om Van Arendonk uit te kopen.

Bodemsanering

Het bedrijfspand is in juni gesloopt en de bodem is gesaneerd. Omgevingsdienst Gooi en Vechtstreek (OFGV) constateert dat die sanering nog niet helemaal is afgerond: „Het evaluatieverslag moet nog worden beoordeeld.”

Daardoor is er nog geen ‘melding ontgrondingen’ afgegeven. „En dit is wel nodig”, zo motiveert de omgevingsdienst het stilleggen van de werkzaamheden.

Formaliteit

Volgens Robert Geerdink van de firma Van Wijnen gaat het om een formaliteit. Hij verwacht deze ontgrondingsvergunning snel te krijgen: „Het gaat om één rapport dat nog niet afgehandeld is door de omgevingsdienst. Dat wordt de komende week gerepareerd.”

Ook de gemeente Dronten gaat er van uit dat alles snel geregeld wordt: „De eindevaluatie van de bodemsanering is eind september ingediend. De verwachting is dat de werkzaamheden eind deze maand weer worden voortgezet.”