Voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen.
Voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen. ©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Windplan Groen is stikstofregels te slim af door opkopen van twee ‘slapende’ pluimveehouderijen

Algemeen

DRONTEN - Windkoepel Groen heeft haar natuurvergunning mede te danken aan het opkopen van twee ‘slapende’ pluimveehouderijen. De windkoepel heeft onmiddellijk weer pluimvee in de beide bedrijven laten plaatsen. Daarmee zijn de ‘oude’ ammoniakvergunningen opnieuw geactiveerd. Mede door dat slimmigheidje ontlopen de windboeren de stikstofregels.

Eerder deze maand maakten B en W van de gemeente Dronten bekend dat gedurende de bouw van Windplan Groen twee intensieve veehouderijen in het plangebied worden stilgelegd. Dit ter compensatie voor de uitstoot van stikstof tijdens de bouwwerkzaamheden. Mede door het stilleggen van deze veehouderijen kan het windmolenproject ondanks de verscherpte stikstofregels doorgaan.

Pluimveehouderijen-in-ruste

Inmiddels is gebleken dat het om twee pluimveehouderijen-in-ruste gaat: eentje in Dronten en één in Biddinghuizen. Beide bedrijven zijn enkele jaren geleden gestopt met pluimvee om zich volledig te richten op akkerbouw.

De twee ondernemers beschikken echter nog steeds over stikstofrechten. Om die ammoniakvergunningen te kunnen activeren, moesten hun bedrijven daadwerkelijk actief worden als pluimveehouderij. Windkoepel Groen heeft daarom weer pluimvee laten plaatsen in beide schuren. Het blijven nu pluimvee-locaties tot het begin van de bouw.

Over twee jaar

Naar verwachting beginnen die bouwwerkzaamheden over ruim twee jaar. Op dat moment worden de volledige ammoniakvergunningen, als het aan de windkoepel ligt, ingetrokken. Ook na voltooiing van het projecht worden de beide schuren derhalve niet meer gebruikt voor pluimvee. „De stikstof-emissie duurt dus niet langer dan nodig is”, aldus voorzitter Wim Luijkx van Windkoepel Groen.

Windplan Groen gebruikt niet de volledige stikstofrechten van de twee pluimveehouderijen. Dat betekent dat er nu minder pluimvee in de schuren zit dan toegestaan. Volgens Luijkx zijn de bedrijven ook niet uitsluitend opgekocht vanwege deze rechten. De beide percelen worden tijdens de bouw van de windmolens tevens gebruikt voor de opslag en als kantoorruimte.

De twee adressen worden niet gepubliceerd door de windkoepel. Dit gebeurt ter bescherming van de privacy van de bewoners èn om gezondheidsredenen. Dat laatste heeft te maken met de vrees voor vogelgriep. De omgeving van Biddinghuizen is de afgelopen periode twee keer geconfronteerd met de ingrijpende gevolgen van die besmetting en pluimveehouders zitten niet te wachten op ‘pottenkijkers’.

Besproken met overheden

De voorzitter benadrukt dat het inruilen van ammoniakrechten slechts een klein onderdeel is van een heel pakket aan stikstofmaatregelen. Zo worden er tijdens de bouw ook logistieke maatregelen genomen om de stikstof-emissie te beperken.

Luijkx wijst er verder op dat het hele proces uitvoerig is besproken met de overheden: „En die hebben gezegd: de maatregelen die jullie nu nemen, geven ons de garantie dat er tijdens de bouw niet meer stikstofemissie is dan nu. Wij hebben alle stappen héél zorgvuldig gezet, in overleg met de overheden.”

Windplangroen