Afbeelding
Steve Buissinne

Rekenkamer kritisch over meedoen mensen met handicap in Dronten: „Er is geen concreet plan”

Gemeente

DRONTEN - De Rekenkamer Dronten is zeer kritisch over de manier waarop de gemeente Dronten invulling geeft aan het VN-gedrag over mensen met een beperking. „De doelgroep wordt in het grootste deel van het beleid niet genoemd”, schrijft de commissie. B en W vinden op hun beurt het rapport van de rekenkamer nogal oppervlakkig.

Rekenkamer Dronten is een onafhankelijke commissie, die onderzoek doet naar het gemeentelijk beleid. Recentelijk is onderzocht hoe de gemeente Dronten in het sociaal domein uitvoering geeft aan het VN-verdrag Handicap. Dit verdrag gaat over ‘inclusie’, ofwel het meedoen van mensen met een beperking in de samenleving.

Alleen voornemens

Gemeenten zijn sinds 2016 verplicht om in hun beleid aan te geven hoe zij in het sociaal domein uitvoering geven aan het VN-verdrag. De rekenkamer vindt dat de gemeente Dronten daar drie jaar later nog niet ver mee is: „De gemeente bevindt zich in de verkennende fase voor inclusiebeleid. Er is nog geen concreet plan, alleen voornemens.”

Rekenkamer Dronten heeft de vraag gesteld: Is er sprake van gericht beleid of gerichte aandacht voor inclusie/toegankelijkheid/meedoen voor de doelgroep mensen met een handicap? „Het resultaat voor Dronten is: nee”, is de harde conclusie van de rekenkamer.

Oppervlakkig

B en W schrijven in een reactie dat de rekenkamer zeer oppervlakkig onderzoek heeft gedaan. De conclusie dat de doelgroep niet betrokken is bij het beleid is volgens het college onjuist: „In Dronten vinden wij een inclusieve samenleving van belang.”

Het college vindt het jammer dat het onderzoek niet dieper ingaat op hoe Dronten vorm geeft aan de inclusieve samenleving. Ook vindt het gemeentebestuur dat ambtenaren in de gelegenheid hadden moeten worden gesteld weerwoord te geven, voordat het rapport definitief werd gemaakt: „Het college betreurt dat een nadere analyse en/of verdieping niet heeft plaatsgevonden.”