VVD ziet Lowlands, Defqon en Opwekking als ‘vlaggenschip voor onze mooie gemeente’

Gemeente

BIDDINGHUIZEN - De VVD vindt dat de gemeente nog eens goed moet nadenken of de tarieven voor Lowlands, Defqon.1 en Opwekking kostendekkend moeten worden. Het VVD-voorstel om dat het komende jaar nog eens te heroverwegen, kon gisteravond op weinig steun van de rest van de gemeenteraad rekenen.

B en W willen het tarief voor de drie grote evenementen verhogen van 1.800 euro (2018) naar 14.000 euro over enkele jaren. Op dat moment zijn volgens wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) de kosten die de gemeente maakt voor ongeveer 90% gedekt.

Het lééft

VVD’er Barry Hoogezand had zijn bedenkingen eerder deze maand al ter sprake gebracht. „En het onderwerp lééft in het dorp”, constateerde hij gisteravond tijdens de raadsvergadering.

Volgens Hoogezand zijn Lowlands, Defqon en Opwekking zeer belangrijk voor de gemeente Dronten. Hij wees erop dat winkeliers er baat bij hebben: „Bovendien levert het werkgelegenheid op en zijn deze evenementen een vlaggenschip voor onze mooie gemeente.”

Het voorstel van de VVD was om het tarief voor het komende jaar wel te verhogen. Voor de jaren daarop willen de liberalen eerst de mening van de inwoners horen. Dat moet dan gebeuren tijdens de komende bezuiningsoperatie van de gemeente.

Àlles kritisch bekijken

Verschillende andere fracties plaatsten daar hun vraagtekens bij. Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) zei: „We hebben toch als raad uitgesproken dat we kostendekkend willen zijn?” Ferdinand Zomerman (CDA) vroeg zich af waarom de VVD de evenemententarieven er uitpikt, terwijl er is afgesproken dat àlle inkomsten en uitgaven kritisch worden bekeken.

Tot een uitspraak van de gemeenteraad kwam het niet. De raad besloot de beslissing over de huwelijkstarieven een maand uit te stellen en het voorstel over de evenementen zat in hetzelfde pakket. Ook het besluit daarover werd derhalve met een maand uitgesteld.