Fietspad langs Drontermeerdijk ligt straks bij extreme weersomstandigheden onder water

Algemeen

DRONTEN - Waterschap Zuiderzeeland gaat de Drontermeerdijk bijna 3 meter ophogen om Flevoland te beschermen tegen hoog water op het Drontermeer. Het fietspad blijft echter deels onderaan de dijk liggen. Het betekent dat dit deel van dit fietspad straks bij extreme weersomstandigheden onder water staat.

Het waterpeil in het Drontermeer gaat straks omhoog. Daarbij gaat het om het gedeelte van zo’n drie kilometer tussen de nieuwe Reevesluis en de huidige Roggebotsluis. Daarom wordt daar de dijk opgehoogd. Het fietspad blijft de eerste kilometer vanaf Roggebotsluis bovenop het talud van de dijk liggen, daarna gaat-ie door het ‘voorland’ ofwel het gedeelte tussen de dijk en het water.

Hoog water

Oskar de Kuijer van waterschap Zuiderzeeland vertelt dat het hoge water zich alleen voordoet als er veel water vanuit de IJssel het Drontermeer in stroomt: „Dan gaat het dus om extreme omstandigheden.”

De Kuijer voorspelt dat het fietspad dan heel af en toe onder water komt te staan: „Misschien eens per jaar. En dat is dan in situaties dat het héél hard stormt en het rotweer is. Ik vermoed niet dat er dan niet heel veel mensen fietsen. Maar dan kun je er dus niet overheen.

Ophogen Drontermeerdijk