DeDrontenaar.nl op reportage.
DeDrontenaar.nl op reportage. archieffoto

Vijf jaar DeDrontenaar.nl met in 2019 2,5 miljoen paginabezoeken: „Een beetje ondeugend zijn”

Algemeen

(door Maarten Heijenk)

DRONTEN - Waar begin je als redactie bij de start van een nieuwe krant? Het is 1 januari 2015. DeDrontenaar.nl gaat officieel van start. Het is de dag dat de gemeente de zorg overneemt van het Rijk. We besluiten ons meteen te begeven op de grens van de keurige journalistiek. Een telefoontje naar de gemeente Dronten: „Waar kunnen we terecht met een acute vraag op het gebied van jeugdzorg?” Het resultaat is schrijnend: na enkele uren krijgen we - nota bene van het bewakingsbedrijf - te horen dat we moeten wachten tot 5 januari…

Enkele weken daarvoor was het plan gegroeid om in Dronten te beginnen met een nieuwe krant. De eerste schreden als ZZP’er hadden mij geleerd dat teksten schrijven voor opdrachtgevers toch niet mijn pakkie-an was. Ik besloot terug te keren naar de lokale journalistiek, zoals ik dat vele jaren in onder andere Lelystad en de Noordoostpolder had gedaan.

Er ìs niks

Het bericht over het opheffen van de Krant van Flevoland per 1 januari 2015 bood een opening. We gingen in gesprek met de uitgever: NDC Mediagroep. Die hadden het helemaal gehad met Oostelijk Flevoland: „Overname? Er ìs niks over te nemen.”

BrugMedia in Kampen was zich eveneens aan het oriënteren. We gingen in gesprek en besloten met elkaar in zee te gaan. De Krant van Flevoland verscheen in Dronten èn Lelystad. Zelf hadden wij het debacle van een groot krantenbedrijf in Lelystad meegemaakt en voor een éénmansredactie leek twee gemeenten een hele klus. We besloten ons te beperken tot de gemeente Dronten.

Internetjournalistiek

De volgende vraag: hoe? De lokale journalistiek heeft het moeilijk, de ene na de andere krant wordt opgeheven. En dus gingen we het ànders doen. Niet de focus op een wekelijkse papieren huis-aan-huiskrant, maar de nadruk op internetjournalistiek. En ter ondersteuning één keer in de maand een krant op papier.

Het ‘gat in de markt’ zat ‘m in de constatering dat de lokale journalistiek in de gemeente Dronten aan het verschralen was. DeDrontenaar.nl moest niet werken van achter het bureau, maar aanwezig zijn bij lokale gebeurtenissen, evenementen, openingen, wedstrijden, noem maar op. Als verslaggever, fotograaf en met filmpjes: aankondigingen, interviews, verslagen, reportages.

De krant slaat aan

We zijn vijf jaar verder en hebben een dikke 21.000 artikelen gepubliceerd, bijna twaalf per dag. Meestal zijn we bij gebeurtenissen Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant als enig lokaal medium ter plekke aanwezig. En bij het eerste lustrum kunnen we constateren dat de krant is aangeslagen.

Hoe we dat weten? Uit alle reacties, uit alle tips (altijd welkom!), uit alle gesprekken. En daarnaast uit de cijfers. Iedere dag heeft DeDrontenaar.nl minimaal 4.000 unieke bezoekers. Op maandbasis zijn dat er ruim 50.000; aanzienlijk meer dan de 41.000 inwoners die de gemeente Dronten telt.

Het afgelopen kalenderjaar waren er 449.082 unieke bezoekers. Met z’n allen bezochten die 2.556.078 pagina’s. Het merendeel van die lezers gaat rechtstreeks naar onze site, dus niet via een omweg langs bijvoorbeeld Google of de sociale media.

Emoties oproepen

Ook het komende jaar brengt DeDrontenaar.nl weer lokaal nieuws. We blijven streven naar minimaal tien artikeltjes per dag. ’t Liefst nieuws dat emoties oproept, waarvan de lezer blij en vrolijk wordt, dat hem of haar ráákt, ontroert of soms zelfs boos maakt, desnoods boos op de krant.

Daarom proberen we soms aan de boom te schudden, een beetje ondeugend te zijn. Zoals bij dat eerste artikel vijf jaar geleden.

Wij wensen onze lezers een heel gelukkig 2020 en uiteraard veel lees- en kijkplezier!