Sandra Nobel
Sandra Nobel Eelco Lindhout (archieffoto)

Het is ‘bijna noodzakelijk’ om de paardenweides in Swifterbant te verplaatsen

Swifterbant

SWIFTERBANT - Tussen het Swifterbos en de nieuw te bouwen wijk Swifterbant-zuid liggen paardenweides. Wat moet daarmee gebeuren? In de gemeenteraad werd daar gisteravond lang omheen gedraaid. Uiteindelijk kwam bij Sandra Nobel van Dorpsbelangen het hoge woord er toch uit: „Voor de ontsluiting richting dorpskern is het eigenlijk bijna noodzakelijk de paardenweides te verplaatsen.”

Vijf jaar geleden strandden de plannen voor nieuwe woningbouwlocaties in Swifterbant op met name de volkstuinen en de paardenstallen. De weerstand vanuit de actiegroep Red het Swifterbos was toen zó groot, dat het hele plan uiteindelijk de prullenbak in ging.

Verbazing

Bij de nieuwe plannen voor Swifterbant-zuid heeft het ontwerpteam, waarin ook dorpsbewoners vertegenwoordigd zijn, zorgvuldig om de paardenweides heen getekend. „Is het niet de bedoeling dat die weg gaan? Dit verbaast mij enigszins”, reageerde Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten).

Sandra Nobel antwoordde dat de paadenweides buiten het door de gemeente vastgestelde ‘plangebied’ voor Swifterbant-zuid liggen. Ze vertelde dat er in het ontwerpteam wel is nagedacht over de weides: „Maar dat ligt enorm gevoelig. Mensen hebben daar hun ziel en zaligheid in liggen en dat wil je ze niet afnemen.”

„We moeten ons wel afvragen of de paardenweides een goede combinatie vormen met een woonwijk. Misschien is dat niet de meest gelukkige combinatie. Maar het mag niet zo zijn dat deze mensen benadeeld worden.”

Overlast

Jan Ammerlaan vroeg om nog eens kritisch te kijken naar de paardenstallen: „Want ik kan me voorstellen dat het problemen gaat geven tegen een woonwijk aan.” Volgens wethouder Siepel is dit nieuw voor B en W. Eén van zijn ambtenaren meende dat het best mogelijk is om overlast te voorkomen.

Zoals gezegd: aan het eind van de vergadering erkende Sandra Nobel alsnog dat de weides misschien verplaatst moeten worden: „Dat is een belangrijk onderwerp om goed over na te denken.”

Swifterbant-zuid