Afbeelding

Autoverzekering duur in Flevoland

Partnerbijdrages

Inwoners van Flevoland betalen een relatief hoge premie voor hun autoverzekering, ongeacht het soort autoverzekering dat is afgesloten. Dat blijkt uit een analyse van een prijsvergelijkingswebsite. Automobilisten uit Flevoland betalen gemiddeld 640 euro per jaar voor een WA-verzekering, tegenover gemiddeld 603 euro in de rest van Nederland

Vooral jongeren betalen hoge premie

Ook voor de twee andere dekkingen, WA+ en allrisk, betaalt men hier meer ten opzichte van de rest van Nederland. Voor een WA+ dekking (beperkt casco) betaalt een gemiddelde Nederlandse automobilist ongeveer 666 euro op jaarbasis. Flevolanders betalen voor deze verzekering gemiddeld 724 euro, dat is dus 58 euro meer. Bij een allriskverzekering is het verschil nog groter, namelijk 63 euro meer ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Ook jongeren - die sowieso al de hoogste premie betalen - hebben niet de goedkoopste autoverzekering. Gemiddeld betalen jongeren in Nederland 1.307 euro voor een WA-verzekering. In Flevoland kost een WA-verzekering voor deze doelgroep gemiddeld 1.362 euro. Dat is dus een verschil van 55 euro op jaarbasis.

Autoverzekering duurder in 2020?

Waarschijnlijk zal de autoverzekering dit jaar weer duurder worden. Uit nieuwe cijfers van de Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat verzekeraars ieder jaar veel minder geld binnenkrijgen aan premies voor WA-autoverzekeringen dan ze moeten uitkeren. Er kwam vorig jaar ruim 2,3 miljard aan premie-inkomsten binnen, terwijl de verzekeraars ruim 308 miljoen euro meer moest uitkeren aan hun klanten. Vanwege de stabiliteit van de sector wil de DNB dat de premies omhoog gaan. Om kostendekkend te zijn moet een WA-verzekering ongeveer 13 procent duurder worden. Overigens wisten de verzekeraars vorig jaar toch winst te maken. Dat is vooral te danken aan beleggingsinkomsten. De verzekeraars wisten vorig jaar 367 miljoen euro te verdienen met het beleggen van premie-inkomsten.

Besparen op de autoverzekering

Ondanks de steeds hoger wordende premie kan de autobezitter toch op een aantal manieren besparen op de autoverzekering. Allereerst kan men ervoor kiezen om de premie op jaarbasis te betalen in plaats van maandelijkse termijnen. Op deze manier is de verzekerde 6 procent goedkoper uit. Daarnaast is het raadzaam om kleine schades zelf te betalen. Bij het claimen van een schade verliest de verzekerde namelijk zijn of haar no-claimkorting. De premie stijgt daardoor. Ook hebben veel mensen een dekking die eigenlijk niet bij de leeftijd en waarde van de auto past. Hierdoor betalen zij elke maand te veel voor de autoverzekering. Voor auto's jonger dan vijf jaar, is een allriskverzekering het meest geschikt. Voor auto's tussen de vijf en tien jaar is een WA+ dekking het meest passend. Voor auto's ouder dan tien jaar is een WA-verzekering voldoende. Tot slot is het verstandig om regelmatig de autoverzekering te vergelijken. Op deze manier weet de autobezitter zeker dat hij of zij nog steeds de goedkoopste autoverzekering heeft.