Burgemeester Jean Paul Gebben.
Burgemeester Jean Paul Gebben. ©maartenheijenk.nl

Burgemeester over maatregelen voor scholen en horeca: „We moeten het mèt elkaar doen”

Algemeen

DRONTEN - „We moeten het mèt elkaar doen.” Dat zegt burgemeester Jean Paul Gebben over de bestrijding van het coronavirus. Hij reageert op de zojuist gehouden persconferentie van de ministers Arie Slob en Hugo Bruins.

Wat is uw eerste reactie op de mededelingen van de ministers Slob en Bruins?
Jean Paul Gebben: „We zagen het besluit over de scholen en de kinderopvang natuurlijk van verre aankomen. Veel scholen konden al geen lessen geven omdat docenten ziek waren. Voor wat betreft de horeca verbaasde me het wel enigszins.”

Wat is uw mening over deze nieuwe maatregelen?
„Het zijn vooral hele praktische maatregelen. Als je kinderen niet op kunt vangen op school, dan wordt het lastig om les te geven. Ik hoor zojuist dat een kwart van de docenten afwezig is. Dan kun je de kinderen niet opvangen.”

Het onderwijs in Dronten is erop voorbereid, die hebben de draaiboeken klaar liggen. Dat ligt bij de horeca misschien anders. Vreest u u daar te moeten handhaven?
„Ik ga uit van het gezonde verstand van mensen. We weten met z’n allen dat we samen voor de taak staan dit coronavirus zo plat mogelijk te slaan. Dus ik doe een beroep op het gezonde verstand van een ieder, niet alleen de horeca, maar ook het bedrijfsleven, overheden, noem maar op. We doen allemaal ons best. Mochten er horeca-instellingen zijn die toch alleen aan hun eigen hachje denken, dan moeten we inderdaad handhaven.”

Hoe zijn de laatste ontwikkelingen in Dronten?
„Er wordt hard doorgewerkt. Vanmorgen was er nog een bijeenkomst en morgen om negen uur ook weer. Nu ben ik onderweg naar Lelystad voor een vergadering van het regionaal beleidsteam onder voorzitterschap van de burgemeester van Almere. We kijken met elkaar wat we de komende dagen en weken gaan doen, tot 6 april.”

Het laatste nieuws was dat er in Dronten drie besmettingen zijn. Is dat aantal nog steeds actueel?
„Uit mijn hoofd gezegd zijn het er iets meer. Maar daarover moet ik even een slag om de arm houden.”

Gaat het gemeentehuis op slot?
„We hebben met alle Flevolandse gemeenten afgesproken dat de dienstverlening zoveel mogelijk doorgaat. De vuilnis moet opgehaald worden, mensen die een paspoort nodig hebben moeten geholpen worden. Dat gaat gewoon door. Maar alle ondersteunende en beleidsfuncties werken vanaf morgen vanuit huis.”

Hebt u nog een boodschap voor de Drontenaren?
„Gisteravond heb ik een statement gemaakt en dat is wat ik nog steeds wil zeggen: we moeten er samen voor proberen te zorgen dat we het coronavirus aan kunnen. En laten we vooral niet gaan hamsteren. Dat zegt iedereen, maar dat zeg ik ook. Het is te gek voor woorden dat mensen ruzie met elkaar maken over wc-papier of een pak macaroni. Zo gaan we als samenleving niet met elkaar om. We moeten het mèt elkaar doen. Er komt een moment dat we hierop terugkijken en tegen elkaar zeggen: het was een heftige periode, maar we hebben het achter de rug.”

Coronavirus