Airgunners bij de dodenherdenking in Dronten.
Airgunners bij de dodenherdenking in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Ook luchtgroet van de Lancaster gaat niet door: „Dan breng je veel mensen bij elkaar”

Algemeen

DRONTEN - De suggestie dat ondanks de coronacrisis de luchtgroet van de Lancaster misschien kan doorgaan, wordt meteen terzijde gelegd door voorzitter Dirk Drogt van de stichting 4 Mei Herdenking. „Nee hoor, wij zijn bezig om àlles af te melden.”

Tussen de Lancaster en het publiek in Dronten zit meer dan anderhalve meter. „Maar als je bekendmaakt hoe laat de Lancaster boven Dronten vliegt, dan ben je wel een beetje met uitlokking bezig. Dan breng je veel mensen bij elkaar”, zegt Drogt, „We hebben al een paar keer gezien dat er een paar honderd man op het Meerpaalplein staat als de Lancaster overkomt. Dat risico willen we niet nemen.”

Overigens weet de stichting niet of de Lancaster bommenwerper van de Battle of Britain Memorial Flight (BBMF) sowieso haar herdenkingsvlucht laat doorgaan: „Het kan zomaar zijn dat het wordt afgelast.”

Niet later dit jaar

Voor het stichtingsbestuur is het dit jaar afgelopen. Een dodenherdenking later dit jaar zit er niet in: „Mijn persoonlijke mening is: je moet op 4 mei een volwaardige herdenking hebben. Een ‘halve’ herdenking later in het jaar heeft geen zin. We kunnen beter alle energie steken in de dodenherdenking van 2021.”

Wellicht was het de laatste kans geweest om airgunners naar Dronten te laten komen. „Dat is inderdaad hartstikke sneu, vooral voor de airgunners zelf. Maar het zijn mannen die volgend jaar 95 of 96 jaar oud worden en we weten natuurlijk al langer dat de kans steeds kleiner wordt dat ze aanwezig kunnen zijn”, aldus Dirk Drogt.

Coronavirus