Chantal Sijtsma
Chantal Sijtsma Leefbaar Dronten

Er zijn in Dronten nog geen biomassacentrales en die komen er voorlopig ook niet

Gemeente

BIDDINGHUIZEN - De firma Van Werven heeft in Biddinghuizen een groot biomassadepot, waar houtsnippers worden opgeslagen. Een biomassacentrale is er echter niet in de gemeente Dronten. En voorlopig komt die er ook niet, zo reageren B en W op vragen van Leefbaar Dronten.

In biomassacentrales wordt energie opgewekt door verbranding van organische materialen. Zo’n centrale veroorzaakt nogal wat uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof. Chantal Sijtsma (Leefbaar Dronten) stelde daarom vragen over de stand van zaken in de gemeente Dronten.

B en W antwoorden dat de bestemmingsplannen voor het buitengebied en de bedrijventerreinen in de gemeente Dronten geen biomassacentrales toelaten. Tevens meldt het college dat er op dit moment geen biomassacentrales in de gemeente aanwezig zijn en er ook geen aanvragen voor een vergunning lopen.

Van Werven

Aanleiding voor de vragen van Chantal Sijtsma vormde de discussie in de gemeenteraad over de mogelijke uitbreiding van de firma Van Wijnen. Directeur Ton van der Giessen zei toen dat het in Biddinghuizen alleen over opslag gaat.

Dit houtafval komt uit bosbouwprojecten in de regio, onder andere van Staatsbosbeheer en van hoveniers. Ook wordt er hout gescheiden uit groenafval. De houtsnippers worden gebruikt voor de stadsverwarming in Lelystad, Purmerend en Nijmegen en voor de kassen van enkele tuinders in de Noordoostpolder en Friesland.