Afbeelding

Zorgkosten coronavirus

Partnerbijdrages

Helaas heeft het coronavirus ook het eerste dodelijke slachtoffer in de gemeente Dronten opgeëist. Ook zijn er inmiddels enkele tientallen besmettingen bekend in Dronten. Gelukkig hebben de meeste mensen last van milde klachten en sommigen weten niet eens dat ze besmet zijn. Maar een klein deel van de patiënten moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Hoe zit dat dan met de zorgkosten? Wordt alle zorg aan coronapatiënten door de verzekering vergoed?

Biedt de zorgverzekering dekking?

Net zoals alle zorg waar men in Nederland voor naar het ziekenhuis moet, wordt de zorg voor het coronavirus bij een ziekenhuisopname ook vergoed. Dit geldt voor iedereen, want iedere Nederlandse burger is verplicht om een zorgverzekering te hebben. De kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer de huisarts de patiënt doorverwijst naar het ziekenhuis, zal wel eerst het eigen risico worden opgemaakt. De hoogte van het minimum eigen risico van 2020 ligt op 385 euro. Normaliter kan men met gezondheidsklachten altijd eerst bij de huisarts terecht. Maar wanneer iemand vermoedt dat hij het coronavirus draagt, dan wordt verzocht om dit eerst telefonisch te vermelden. De kans is groot dat de huisarts dan bij de patiënt langskomt, om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Coronabesmetting in het buitenland

Er is een groep Nederlanders die zich in het buitenland bevindt. De overheid en de reisorganisaties werken er hard aan om ze zo snel mogelijk terug naar Nederland te krijgen. Het is van belang dat dit zo snel mogelijk gebeurd, aangezien veel landen de grenzen al sluiten. Voor sommige mensen kan het te laat zijn en hebben ze misschien al een coronabesmetting opgelopen in het buitenland. Wanneer iemand hierdoor in het ziekenhuis moet worden opgenomen en men heeft geen reisverzekering afgesloten voor medische kosten, dan kan het zijn dat ze een deel van de ziekenhuiskosten zelf moeten betalen. De Nederlandse basisverzekering vergoedt namelijk maximaal de kosten die in Nederland gebruikelijk zijn. Dit geldt ook alleen voor noodzakelijke kosten. Andere zorgkosten die niet noodzakelijk zijn vallen niet onder de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering of een reisverzekering kan wel volledige vergoeding van medische kosten worden meeverzekerd.

Zaken die niet vergoed worden

Er is veel vraag nu naar mondkapjes en desinfecterende gel. Deze artikelen vallen echter niet onder de zorgkosten, omdat het zelfzorghulpmiddelen zijn. Ook als iemand zich wil laten testen op het coronavirus, maar de huisarts of GGD acht dat niet nodig, dan zal een test ook niet vergoed worden. Een groot deel van de mensen die vermoedelijk het coronavirus heeft, wordt namelijk ook niet getest. Hen wordt geadviseerd om in thuisquarantaine te gaan. Met name patiënten uit de kwetsbare doelgroep of zorgpersoneel worden getest bij klachten die lijken op het coronavirus.