Het project van Van Wijnen aan de Havenkade.
Het project van Van Wijnen aan de Havenkade. ©maartenheijenk.nl

D66 en GroenLinks klagen over architectuur Havenkade: „We zijn ons rotgeschrokken”

Algemeen

DRONTEN - D66 en GroenLinks zijn zwaar teleurgesteld in de plannen voor de Havenkade in Dronten. „De architectonische kwaliteit geeft grote zorgen”, schrijven ze in een motie, die ze donderdag in stemming brengen in de gemeenteraad. Beide fracties hopen voor de rest van het Hanzekwartier te redden wat er te redden valt.

Acht jaar geleden is er een zogenaamd ‘beeldkwaliteitsplan’ vastgesteld voor het Hanzekwartier. Vijf jaar geleden presenteerde Van Wijnen Projectontwikkelaar samen met de gemeente Dronten een ambitieus plan: een aantrekkelijke boulevard met woningen, horeca, een hotel en maatschappelijke dienstverlening. Inmiddels is de bouw begonnen en komen er uitsluitend woningen.

Heel jammer

„Dat schijnt een stijl te zijn van de wat grotere ontwikkelaars”, is de indruk van Rob van der Schans (D66), „Je hebt een voet tussen de deur bij een gemeente en vervolgens draai je je ambities alsmaar verder terug. Er is altijd wel een crisis waar ze zich achter verschuilen. Ondertussen krijgen wij niet meer wat ons destijds is voorgespiegeld. En dat vinden wij heel jammer.”

Het raadslid plaatst zijn vraagtekens bij de ambities van het college van B en W. „Wij vinden dit een belangrijke bouwlocatie, een uitloop van het centrum. We zijn ons rotgeschrokken van de muur die Van Wijnen wil ontwikkelen aan de Havenkade. Het mag allemaal wel wat meer sprankelen.”

Heel populair

Veel liever hadden D66 en GroenLinks een architectuur gezien, vergelijkbaar met nieuwbouwwijken aan het water in bijvoorbeeld Harderwijk, Kampen en Spijkenisse. „Je hoeft dat niet te kopiëren, maar het geeft wel aan in wat voor sfeer het had gekund. Als je dat waterfront in Harderwijk ziet, dat is echt schitterend. En toch is dat behoorlijk stedelijk. Je ziet dat het heel populair is bij de bevolking.”

„Je kunt wel blijven vasthouden aan de geschiedenis van Dronten, maar dan kom je terecht in de bouw uit de jaren vijftig en zestig. En ik weet niet of we daar nu nog op zitten te wachten”, stelt Van der Schans, „Wat er nu ontwikkeld wordt, stelt in ieder geval teleur.”

Niet tegen te houden

De plannen voor de Havenkade zijn al ver gevorderd. „Dat schijnt niet meer tegen te houden te zijn. Het havenfront is dus al vergeven. Dat is héél jammer.”

Toch heeft een motie volgens Rob van der Schans nog wel degelijk zin: „Want er moet nog heel wat gebouwd worden in het Hanzekwartier.” Beide partijen hopen te bereiken dat er aan de rest van de wijk meer zorg wordt besteed.