Wethouder Van Amerongen (li.) gaf in 2018 het startsein voor de woningbouw aan de Havenkade.
Wethouder Van Amerongen (li.) gaf in 2018 het startsein voor de woningbouw aan de Havenkade. ©maartenheijenk.nl

B en W snappen niets van kritiek op ‘muur’ aan Havenkade: „Eigentijdse uitstraling”

Algemeen

DRONTEN - B en W vinden dat de woningen aan de Havenkade een ‘eigentijdse uitstraling’ krijgen. Het college snapt helemaal niets van de kritiek van D66 en GroenLinks op de architectuur. Deze beide fracties brengen morgen een motie in stemming, omdat zij zijn geschrokken van de ‘muur’ die projectontwikkelaar Van Wijnen in hun ogen optrekt aan de Havenkade.

Volgens D66 en GroenLinks is het zogenaamde ‘beeldkwaliteitsplan’ voor het Hanzekwartier ruim acht jaar oud. Het college schrijft in een reactie dat de raad het beeldkwaliteitsplan nog maar 3,5 jaar geleden heeft vastgesteld. Dat plan gaat volgens B en W uit van ‘hoge ambities ten aanzien van stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit’.

Kwaliteitsteam

Het college stelt dat een ‘kwaliteitsteam’ toeziet op de architectuur. In dit team zitten onder andere een stedenbouwkundige en de stichting Oversticht. Daarmee is volgens het gemeentebestuur geborgd dat de architectuur voldoende aandacht krijgt.

D66 en GroenLinks noemen Harderwijk, Kampen en Spijkenisse als voorbeelden van hoe het ook kan. „Dat verrast ons”, reageren B en W, „Tot op heden is Dronten uitgegaan van een eigentijdse uitstraling zonder tot historiseren over te gaan.”

Motie