Jeanette Rijpma
Jeanette Rijpma Wierd Massink

Jeanette Rijpma-Leutscher: „Een verrijking van je leven”

Algemeen

DRONTEN - Jeanette Rijpma woont in een flat aan De Dukdalf. Vanmorgen werd er gebeld en vroeg de burgemeester of ze samen met haar man naar beneden wilde komen: „Halverwege de trap dacht ik: het zàl toch niet…”

„Ik viel helemaal stil, een moment dat ik nooit zal vergeten. Al die mensen in Dronten die vrijwilligerswerk doen en dan ben ik als enige beloond voor mijn inzet, héél bijzonder”, vertelt ze.

Jeanette Rijpma woonde op een boerderij vlakbij de plek waar 25 jaar geleden het asielzoekerscentrum van start ging: „In die tijd werd er veel in de kranten geschreven over het AZC en dacht ik: misschien is dat iets om vrijwilligerswerk te doen.”

De asielzoekers kwamen indertijd in Dronten aan zonder garderobe. Vanuit de kerken en particulieren in Dronten en Kampen werd er een inzameling van kleding gehouden. Het leidde tot een winkeltje op het AZC, waar Jeanette 25 jaar actief is geweest. De bewoners betaalden er een symbolisch bedrag voor en van de opbrengst kregen ze met pasen en kerst een levensmiddelenpakket.

Toen enkele mede-vrijwilligers er door gezondheidsredenen mee moesten stoppen, zette ook Jeanette er een punt achter. „Je kwam met heel veel culturen in aanraking, een verrijking van je leven”, blikt ze terug.

Lintjesregen Dronten