Bloemen bij het monument in Swifterbant.
Bloemen bij het monument in Swifterbant. eigen foto

Drieduizend tulpen voor 4 mei-herdenking Swifterbant: „Tranen schoten in de ogen”

Swifterbant

SWIFTERBANT - „Je denkt dat je een paar bosjes krijgt, maar het is een overweldigende hoeveelheid. De tranen schoten me in de ogen, dit had ik niet verwacht.” Dat zegt Francisca Wubben over de bloemen bij het monument in Swifterbant.

Omdat er geen publiek aanwezig kan zijn bij de dodenherdenkingen, startte het Nationaal Comité 4 en 5 mei een actie voor een virtuele bloemlegging. Via een tikkie konden de Nederlanders bloemen laten leggen bij een door hen zelf gekozen monument.

Op goed geluk meldde Francisca Wubben het monument in Swifterbant aan. Ze vreesde dat vooral de grote steden in aanmerking zouden komen. Nederland telt immers maar liefst 3.900 monumenten voor het herdenken van oorlogsslachtoffers en het nationaal comité zou er slechts 70 uitkiezen. Ze was dan ook blij verrast, toen ze deze week zag dat ook het monument aan De Greente was geselecteerd.

Héél mooi

De volgende verrassing kwam vanmorgen, toen ze zag dat het niet om een paar bosjes ging. In Flevoland was gekozen voor het leggen van tulpen en het nationaal comité had maar liefst drieduizend tulpen bezorgd in Swifterbant. De rode, witte en blauwe tulpen staan als vlag voor het monument. „Héél mooi om te zien”, zegt Francisca, „En de herdenking moet nog komen…”

De opbrengst gaat naar de biologische sierteeltsector. Ook daar is Francisca Wubben blij mee: „Wij komen uit het Westland, dus we kennen het leed in die sector. Op deze manier helpen we elkaar een beetje.”