Vluchtelingen op Lesbos
Vluchtelingen op Lesbos Jim Black

Dronten volgt kabinet inzake vluchtelingenkinderen op Lesbos: „Zeer teleurstellend”

Algemeen

DRONTEN - Precies de helft van de fracties in de gemeenteraad deed gisteravond een poging om het kabinet op te roepen in actie te komen inzake de vluchtelingenkinderen op Lesbos. De grotere fracties waren daarop tegen en dus werd het voorstel met 19 tegen 8 stemmen verworpen.

„Het was zo’n eenvoudig signaal, dit is heel teleurstellend”, treurde Danieke van Baal (GroenLinks). Marloes Hotting (ChristenUnie) had gehoopt op meer solidariteit en barmhartigheid: „Ieder kind dat je kunt helpen is er één.”

Geen gekke dingen

„Waar zijn we bang voor?”, vroeg Peter Duvekot (SP) zich af, „We vragen geen geld, geen gekke dingen, we geven alleen aan: Den Haag, wees sociaal.”

Het voorstel was een initiatief van de PvdA. Suzanne Stoop: „Het is niet onze bedoeling om een heleboel vluchtelingenkinderen op te nemen. Wij willen alleen een signaal afgeven richting Den Haag: het kan niet bestaan dat we dit laten gebeuren.”

Goed opgevangen

De vier kleine partijen konden de drie grote fracties en D66 niet overtuigen. Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) had de indruk dat de kinderen in Griekenland netjes worden opgevangen. Brenda Berhorst (CDA) en Saskia Haarhuis (VVD) spraken hun vertrouwen uit in de landelijke aanpak. Rob van der Schans (D66) noemde de situatie op Lesbos ‘afschuwelijk’: „Maar wij vinden het niet gepast om het kabinet terug te roepen.”

Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar) vroeg met kracht om de motie niet te ondersteunen: „Wij volgen het kabinet en hebben alle vertrouwen in een goede oplossing voor dit schrijnende probleem.” Zijn oproep vond gehoor bij de meerderheid van de raad.