Afbeelding
©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Dubbel en Dwars Dronten | 'Aan de kant'

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

Toen fietsers nog gewoon op een rijwiel reden, waren gecombineerde fiets-/voetpaden heel gewoon. De fietser was gast op het voetpad of de voetganger gast op het fietspad. In Dronten zijn in de loop der tijd veel van deze gecombineerde fiets-/voetpaden aangelegd.

Maar tijden veranderen. Gewoon fietsen is ouderwets, het moet of heel snel op een racefiets of heel snel op een e-bike. Maar de voetganger loopt nog ouderwets en heeft al jaren hetzelfde tempo (op wat uitslovers na).

Het bereiken van bushaltes in bijvoorbeeld Dronten-West of het complex van voetbalclub Reaal, is als voetganger nu een hachelijk avontuur. Je kunt er alleen komen over de rijbaan (niet erg slim met al die auto’s) of via het fiets-/voetpad, beter gezegd racepad. Kennelijk vinden wielrenners, vaak in groepen en e-bikers dat je er als voetganger niet thuishoort, want het luide ‘aan de kant’ is er niet van de lucht.

Het gecombineerde fiets-/voetpad principe is niet meer van deze tijd. Of alle racefietsers en e-bikers binnen de bebouwde kom moeten aan banden worden gelegd of de gemeente Dronten moet weer overal gewoon veilige voetpaden gaan aanleggen.

Dubbel en Dwars Dronten