Gemeente Dronten uit 1971-1972 door Pim de Wijs
Gemeente Dronten uit 1971-1972 door Pim de Wijs

5 FOTO'S | Flevolands Archief zet film uit 1972 van Pim de Wijs over gemeente Dronten online

Algemeen

DRONTEN - Het Flevolands Archief zet komende vrijdag de film ‘Gemeente Dronten’ uit 1971-1972 door Pim de Wijs online. Ook worden er negentien andere gedigitaliseerde films uit de rest van Flevoland op de website van het archief geplaatst.

De twintig films komen uit de collectie van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Deze organisatie was verantwoordelijk voor de inrichting van de drooggelegde polders.

Uniek beeld

„Omdat de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders veel van de werkzaamheden op film vastlegde, geeft deze collectie van in totaal 92 gedigitaliseerde films een uniek beeld van de wording van de Noordoostpolder en Oostelijk en Zuidelijk Flevoland”, aldus het Flevolands Archief.

Er zijn onder andere filmbeelden te zien uit een werkkamp in de Noordoostpolder uit 1945, maar bijvoorbeeld ook van de viering van het 15-jarige bestaan van Almere in 1986: „Sommige films gaan meer over de maak en opbouw van de polder, weer andere films gaan over de kersverse bewoners van Almere, of recreatie op het nieuwe land.”

Film over De Meerpaal

De films die niet online geplaatst worden, zijn voor iedere belangstellende te zien op de studiezaal van het archief aan de Oostvaardersdijk in Lelystad. Daaronder bevindt zich ook een film over de bouw van De Meerpaal. De titel is ‘The Glass Square’ uit 1970 door Rolf Orthel.

Het Flevolands archief is een initiatief van het Rijk, de provincie, het waterschap en vier gemeenten: alleen Almere en de Noordoostpolder doen niet mee. Het archief is bedoeld voor zowel de deelnemende overheden als voor het publiek.

Flevolands Archief

 Gemeente Dronten uit 1971-1972 door Pim de Wijs
 Gemeente Dronten uit 1971-1972 door Pim de Wijs
Afbeelding
 Gemeente Dronten uit 1971-1972 door Pim de Wijs