Vijf van de zeven boeren: Heilco van der Beek
Vijf van de zeven boeren: Heilco van der Beek ©maartenheijenk.nl

Hebben jonge boeren de boot gemist voor nieuwe natuur? „We stonden op de kade te wachten”

Algemeen

DRONTEN - Trots poseerde wethouder Roelof Siepel twee weken geleden voor een foto met drie agrariërs. Gezamenlijk gaan zij het project ‘nieuwe natuur’ aan de oostrand van de gemeente Dronten vorm geven. Er waren veel meer boeren geïnteresseerd om mee te doen, maar die hebben volgens de wethouder de boot gemist. Zeven jonge landbouwers weigeren zich daarbij neer te leggen. „Hoezo hebben wij de boot gemist? Wij hebben aan alle voorwaarden voldaan: we hadden een ticket en we stonden op de kade te wachten om op te stappen.”

Het werd in 2016 zo mooi gepresenteerd: er lag ruim 6,5 miljoen euro van de provincie klaar voor ‘nieuwe natuur’. Erik Grovenstein weet zich de presentatie nog precies te herinneren: „Het zou een plan voor het hele gebied worden.” Tachtig bewoners en eigenaren werden uitgenodigd om een plan in te dienen.

Het leverde 20 plannen op, onder andere van 7 jonge boeren: Heilco van der Beek, Ronald Oordt, Alwin Huisman, Erik Grovenstein, Paul Slootweg, Sander Boer en Gerben Oordt. „Want naar de toekomst toe wordt het belangrijker om te integreren met natuur”, legt Ronald uit, „De agrarische sector wordt daar beter van.” Op eigen houtje nieuwe natuur creëren zit er niet in: „Dat kost te veel geld.”

Plotselinge mededeling

Halverwege 2018 ging het mis. Terwijl ze alle zeven dachten serieus in de running te zijn, verscheen er opeens een mededeling van de provincie. Daarin stond dat 14 van de plannenmakers zich hadden teruggetrokken en dat er al een breedgedragen plan lag. Hoe was dit mogelijk? Er was met de jonge boeren nooit gesproken, van draagvlak was geen sprake en teruggetrokken hadden ze zich al helemaal niet.

„Totale onzin”, is het harde oordeel van Heilco van der Beek. „Het is willens en wetens zo opgeschreven”, vermoedt Ronald Oordt, „Er is een beeld gecreëerd van: jullie wìllen het helemaal niet.”

Snoeiharde kritiek

De provincie zei tegen het zevental dat het slechts een potloodtekening was en dat de informatie afkomstig was van de gemeente. Dáár moesten ze zijn. En dus stapte ze naar het gemeentebestuur en de politiek. Het leidde tot snoeiharde kritiek op de wethouder vanuit de gemeenteraad. Zelf beperkte toenmalig wethouder Jaap Oosterveld zich tot een excuus over de communicatie.

„Op dat moment hadden ze het moeten stopzetten en met iedereen in gesprek moeten gaan”, meent Ronald Oordt, „Dat had een bult ergernis voorkomen. Wie er dan uiteindelijk wel of niet hadden meegedaan, dat hadden we dan wel gezien. Maar dan had iedereen in ieder geval een kans gehad.”

Overeenkomst

Er veranderde echter niets. Twee jaar later zijn de zeven nog geen steek verder en is de potloodtekening veranderd in een samenwerkingsovereenkomst met 4 van de 80 agrariërs.

Ten einde raad zoeken ze het nu hogerop. Met een bezwaarschrift tegen het bestemmingsplan en met een gerechtelijk getuigenverhoor. Daarin willen ze de provincie en de gemeente dwingen om uit te leggen waar het voor hen mis is gegaan.

Radiostilte

Erik Grovenstein vat de bezwaren van het zevental eenvoudig samen: „Wij hebben plannen ingediend. Ze zeiden: bedankt, u hoort nog van ons. Onze plannen zijn nooit afgewezen. En na vier jaar radiostilte ligt er nu een kant en klaar plan.”

Ronald Oordt: „Er is vanaf het begin gezegd: iedereen moet er beter van worden, het moest een ‘gebiedsplan’ worden. Uiteindelijk worden er twee of drie ondernemers beter van. Dan kun je toch niet van een gebiedsplan spreken? Er zijn grote fouten gemaakt.”

Draagvlak

Draagvlak in het gebied vindt het zevental belangrijk. Zij wonen en werken immers middenin dat gebied. „Daar wordt aan voorbij gegaan”, vindt Grovenstein, die stelt dat er zelfs met de directe buren niet is overlegd.

Ze verwijten de overgebleven collega’s niets. „Al is het wel jammer dat er nu drie mee weglopen en de rest het nakijken heeft”, vindt Grovenstein. „Sterker nog, wij ondervinden er de nadelen van”, verwacht Oordt.

Ze vertikken het

„De gemeenteraad heeft gezegd: we mòeten wat doen met deze groep. Maar ze vertikken het”, zegt Ronald Oordt. Alwin Huisman: „En als het de wethouders te heet onder de voeten wordt, treden ze af en komt er weer een ander. Tijdrekken, dat is het enige wat er nu gebeurt.”

Oordt beseft dat hun plannen misschien nog bijgeschaafd hadden moeten worden: „Daar moet je dan toch over in gesprek gaan? De plannen die er nu liggen zijn ook meerdere keren aangepast. Dat had ook bij ons gekund. In plaats daarvan hebben ze makkelijkste weg gekozen.”

Precies andersom

Vanuit het gemeentehuis wordt de laatste tijd beweerd dat de jonge boeren niet willen praten. „Het is precies andersom”, reageert Heilco. „Belachelijk”, roept Erik. Hij belooft dat het zevental alle juridische procedures onmiddellijk stopt als er gepraat kan worden: „Het enige dat wij willen, is een democratisch proces.”

„Zolang de gemeente niet wil praten, proberen wij langs andere wegen ons gelijk te halen. Want het zit ons tot hier”, besluit Erik Grovenstein, terwijl hij zijn hand boven z’n hoofd houdt.

Nieuwe natuur