Twee dagen voor het ongeval was Marcin (midden) nog bij een gesprek met Emile Roemer over zijn huisvesting.
Twee dagen voor het ongeval was Marcin (midden) nog bij een gesprek met Emile Roemer over zijn huisvesting.

Marcin kan niet staan en niet lopen; ruzie tussen FNV en werkgevers duurt voort

Algemeen

DRONTEN - Marcin Wosztyl moet waarschijnlijk langere tijd in het Brandwondencentrum in Beverwijk blijven. De arbeidsmigrant uit Polen liep vorige week ernstige brandwonden op bij Beneluxvet in Dronten. „Hij heeft te hoge koorts om een huidtransplantatie te kunnen ondergaan”, meldt Bart Plaatje van FNV Bondgenoten, „Hij kan niet staan, kan niet lopen.”

De zaak leidde tot ophef omdat de FNV zowel Beneluxvet als uitzendbureau Martho Flexwerk uit Emmeloord nogal wat verwijten maakt. Beneluxvet zou het ongeluk niet meteen hebben gemeld bij de arbeidsinspectie, Martho zou niet aan haar zorgplicht hebben voldaan.

Onbegrijpelijk

Beide bedrijven vinden die beschuldigingen onbegrijpelijk. „Beneluxvet herkent zich niet in het geschetste beeld en betreurt de hieruit ontstane ophef”, schrijft directeur Maarten Groen in een reactie. Martho-directeur Hiddo de Bruin: „Wij worden ervan beschuldigd dat wij Marcin hebben gedumpt op zijn kamer en vervolgens niet naar hem hebben omgekeken. Dat ligt vèr naast de waarheid.”

Het ongeluk gebeurde woensdagochtend om half zes. De ‘jobcoach’ van Martho Flexwerk werd uit haar bed gebeld en was vanuit Kampen na een uur aanwezig: „We hebben echt onze stinkende best gedaan. Marcin werd op dat moment gekoeld door zijn collega’s. De jobcoach is vervolgens met hem naar de huisarts gegaan. Wij hebben àlle instructies van de huisarts gevolgd en ik denk niet dat ons daarin iets te verwijten is.”

Omdat Wosztyl klachten hield, is de FNV met hem naar het ziekenhuis in Lelystad gereden en vervolgens naar Beverwijk. „En straks ga ik wat extra kleren voor hem kopen”, zegt Bart Plaatje, „Van Martho Flexwerk hebben we nog niets gezien, laat staan van Beneluxvet.”

Huisarts

Behalve over beide bedrijven is Plaatje ook slecht te spreken over de huisarts: „Wij laten dat uitzoeken, want in Lelystad schrokken ze zich helemaal de tering van Marcin’s aandoening.” Hiddo de Bruin van Marthon Flexwerk waagt zich niet aan een uitspraak over de diagnose van de huisarts: „Achteraf kun je daar van alles van vinden, maar ik vind het lastig om daar iets van te zeggen.”

De vakbond heeft Martho gevraagd om hem door te betalen: „Want arbeidsmigranten zijn voor hun huisvesting en hun ziektekosten afhankelijk van het uitzendbureau.” Hiddo de Bruin vertelt desgevraagd: „Marcin is door ons ziek gemeld, zit in de ziektewet, wij betalen hem door en dus blijft hij verzekerd.”

Reling aangebracht

Beneluxvet is volgens de FNV verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden. Plaatje vertelt dat het bedrijf schuld bekent door twee dagen na het ongeluk een reling aan te brengen rond het vet waaraan Marcin zich verbrand heeft. Maarten Groen wil daar, lopende het onderzoek van Inspectie SZV, niet op ingaan.

Wel stelt Groen dat zijn bedrijf altijd haar best doet om ongelukken te voorkomen. Zo zou Wosztyl duidelijke veiligheidsinstructies in het Pools hebben gekregen: „Het borgen van veilige arbeidsomstandigheden is voor Beneluxvet een doorlopend aandachtspunt. Wij passen waar nodig, in overleg met of op advies van derden, ons veiligheidsbeleid continu aan.”

Schandelijk

Hiddo de Bruin betreurt het dat het bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden. „Vooral voor Marcin zelf is dat heel vervelend en ik hoop dat hij goed herstelt.” Tegelijkertijd is hij niet blij met de berichten die door Bart Plaatje worden verspreid ‘zonder te toetsen of er ook een andere kant aan de zaak zit’: „Ik vraag mij af wat het doel is van al die beschuldigingen. De situatie op zich is al vervelend, met name voor Marcin, maar hoe de FNV nu ons wegzet, dat vind ik schandelijk.”

Bart Plaatje laat het er ondertussen niet bij zitten. „Want dit is geen incident. Het is exemplarisch voor de situatie waarin veel arbeidsmigranten zich bevinden.”

Arbeidsongeval