Arbeidsmigranten in Dronten.
Arbeidsmigranten in Dronten. eigen foto FNV Bondgenoten

Niet alleen uitzendbureaus zijn verantwoordelijk voor ‘Polen’, ook de gemeente

Algemeen

DRONTEN - FNV Bondgenoten en de firma’s Level One en Martho Flexwerk zijn woensdag tot de conclusie gekomen dat niet alleen uitzendbureaus verantwoordelijk zijn voor de woonomstandigheden van de arbeidsmigranten. FNV-bestuurder Bart Plaatje gaf toe dat ook de gemeente Dronten een belangrijke verantwoordelijkheid heeft.

FNV Bondgenoten had woensdag de uitzendbureaus uitgenodigd voor een gesprek op de campus in Dronten. Daarbij waren ook verschillende Polen aanwezig. Aanleiding waren de klachten van de FNV over de woonomstandigheden op de campus en het arbeidsongeval van Marcin Wosztyl van vorige week.

Lijst met klachten

Plaatje noemde het na afloop een ‘goed gesprek’. Namens de bewoners kregen de beide uitzendbureaus een lijst met klachten over de huisvesting. Ook kregen de beide directies een rondleiding. Ze deden de toezegging dat ze in overleg met de eigenaren van het wooncomplex gaan kijken naar oplossingen.

Beide partijen waren het er over eens dat er in de gemeente Dronten geen alternatieve mogelijkheden zijn om arbeidsmigranten te huisvesten. ,,Dus er ligt ook een verantwoordelijkheid bij de gemeentepolitiek”, aldus Plaatje.

Verzekering

De uitzendbureaus dachten dat ze de verzekering van hun werknemers goed geregeld hadden. FNV zei in een reactie dat er problemen zijn op het moment dat er iets gebeurt terwijl de werkgever niet aanwezig is. De ‘Polen’ kunnen dan niet aantonen dat ze verzekerd zijn.

,,We hebben afgesproken samen bij de zorgverzekeraars op de koffie te gaan”, zegt Plaatje, ,,Maar feitelijk hadden de werkgevers en de zorgverzekeraars dat al lang geregeld moeten hebben.”