Afbeelding
screenshot website gemeenteraad

Brenda Berghorst meldde functie bij uitzendbureau pas gisteren bij gemeenteraad

Gemeente

DRONTEN - CDA-gemeenteraadslid Brenda Berghorst heeft de functie van mede-eigenaar van het uitzendbureau FlevoFlex Agri BV pas gisteren officieel gemeld bij de gemeenteraad. Dat gebeurde nadat ze in opspraak raakte. In haar functie bij FlevoFlex bood ze arbeidsmigranten illegaal onderdak. Daarmee overtrad ze de regels die ze als gemeenteraadslid zelf heeft vastgesteld.

Volgens de gemeentewet zijn raadsleden verplicht bekend te maken welke andere functies zij vervullen. Op het lijstje van Brenda Berghorst stond tot gisteren uitsluitend vermeld: agrarisch ondernemer - melkveehouderij. Daar is nu de functie ‘mede-eigenaar uitzendbureau FlevoFlex Agri BV’ aan toegevoegd.

Geprobeerd

Het uitzendbureau, dat zich met name bezighoudt met arbeidsmigranten, is in maart 2020 opgericht en is volgens Berghorst sinds mei actief op de markt. Tegenover DeDrontenaar.nl zegt het raadslid dat ze heeft geprobeerd deze functie al eerder in te vullen op de website van de gemeenteraad.

Raadsgriffier Erwin Geldorp meldt desgevraagd dat het uitzendbureau gisteren nog niet formeel als nevenfunctie was gemeld door mevrouw Berghorst. Inmiddels is dat wel het geval en staat het op de website van de gemeenteraad.

Raadszaal verlaten

Vorige maand nam de gemeenteraad een besluit over het beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het is in dit soort gevallen gebruikelijk dat een gemeenteraadslid, die persoonlijk betrokken is bij een agendapunt, de raadszaal verlaat.

Brenda Berghorst verliet bij deze bespreking de (digitale) raadszaal niet. Ze nam weliswaar niet actief deel aan de discussie, maar bracht wel haar stem uit. Heel belangrijk was dat niet, want het voorstel werd unaniem aangenomen.

Affaire Berghorst