Andy Houtkamp
Andy Houtkamp .

Andy snijdt hout | Sport in Dronten

Sport

(Door Andy Houtkamp)

In de gemeente waar ik tot december woonde, Haarlemmermeer, was ik nogal nauw bij sport betrokken. De gemeente wilde graag dat sport zowel in de breedte als op het allerhoogste niveau zou gaan groeien. En terecht. Zeg nu zelf, als Ziyech het goed doet dan komt Dronten meteen in de picture en zijn we trotse Drontenaren. En ook een man als Kiran Badloe, de beste windsurfer ter wereld, wordt vaak in een adem genoemd met Flevoland. Hij komt namelijk uit Almere.

Toen er in Hoofddorp een nieuwe woonwijk kwam, werd er geopperd dat het leuk zou zijn als de straten de naam van Hoofddorpse topsporters zou krijgen. Ook ik werd betrokken bij het nadenken. En helaas, zelfs ik kwam niet verder dan hooguit vijf namen. Dat is dus de overeenkomst tussen Dronten en Hoofddorp. We hebben allemaal veel met sport, maar er zijn heel weinig topsporters.

Ik moest besmuikt gniffelen toen ik een oud krantenartikel vond uit 2014, waarin gesproken werd over topsporters uit Dronten in die tijd. Ik citeer letterlijk: „Wij zijn bijvoorbeeld als gemeente trots op de judoka’s van Shogonai, Kevin Valk (toen nog getalenteerd motorracer), eventing met Alice Naber, maar ook de goede prestaties van ASV Dronten en de korfballers van ASVD spreken tot de verbeelding.” Ik vind het lief om te lezen, maar het spreekt bij mij niet echt tot de verbeelding.

Wat moet er in mijn ogen gebeuren? Er zou in Dronten een soort van platform moeten komen, noem het sportraad, waar verschillende betrokkenen in zitten. Uiteraard de wethouder met sport in het pakket, Sportservice Flevoland, een afgevaardigde vanuit het onderwijs, iemand die de economie rond Dronten goed kent, Hans Gootjes natuurlijk en bijvoorbeeld iemand die de media kent.

Deze ronde tafel kan door middel van het uitwisselen van gedachten op zijn of haar vlak er voor zorgen dat de sport op scholen en verenigingen veel gestructureerder kan gaan. En dat ook de bedrijven rondom Dronten, en dat worden er steeds meer, zijn of haar steentje kan bijdragen en daarmee ook de vruchten kan plukken. Want dan komen er geheid meer talenten, die er zeker zijn, bovendrijven. We hebben namelijk best mooie sportcomplexen in Dronten, alleen de grote sportnamen nog niet.

Ik heb in mijn vorige woonplaats gezien dat de combinatie gemeente, sportservice met topsportloket, scholen, breedtesport en bedrijven heel goed kan werken. Er zijn daar namelijk in korte tijd al weer een aantal potentiële straatnamen bijgekomen.

Andy Snijdt Hout