Paul Zuurendonk (VVD)
Paul Zuurendonk (VVD) ©maartenheijenk.nl

Openen bussluis wordt afgeraden: Er is geen noodzaak en het is te duur

Algemeen

DRONTEN - Als het aan wethouder Irene Korting (VVD) ligt, wordt de bussluis bij de kruising Dronterweg - Biddingringweg niet opengesteld voor het verkeer. Volgens haar bestaat hiervoor geen verkeerskundige noodzaak. Bovendien schat ze de kosten op minimaal 600.000 euro: „En die middelen hebben we niet.”

De provincie legt in de tweede helft van 2021 een rotonde aan op de veelbesproken kruising. Een inwoner had gevraagd om dan meteen een nieuwe ontsluiting naar Dronten-zuid te creëren via de huidige bussluis. Op verzoek van VVD en PvdA werd daar gisteren over gesproken door de raad.

Het hòeft niet

Wethouder Korting vertelde dat de gemeente een onderzoek heeft laten uitvoeren. „Het hòeft niet”, was volgens haar de conclusie over het openstellen van de bussluis. Ze stelde dat een nieuwe ontsluiting van de wijk leidt tot een verplaatsing van de verkeersdrukte: van de Kruidendreef en de Pimpernel naar de Fazantendreef.

Op die Fazantendreef rijden nu zo’n 1.000 voertuigen per etmaal. Dat zouden er bij het openstellen van de bussluis 3.000 worden. Korting wees erop dat de gemeente de afgelopen periode juist heel erg heeft ingezet op het terugdringen van de geluidsoverlast aan de Fazantendreef.

B en W zien al met al geen reden om te investeren in het openstellen van de bussluis. Paul Zuurendonk (VVD) kon zich daar wel in vinden, ook al omdat er in de wijk zowel fervente voor- als tegenstanders zijn.

Tegensputteren

Roelf Raterink (PvdA) en Frans Rietveld (SP) sputterden tegen. De PvdA’er noemde de te verwachten toename van de verkeersdrukte op de Biddingringweg, onder andere door Lelystad Airport en de groei van Dronten. Hij wil alle opties nog eens goed laten doorrekenen. De wethouder ziet dat niet zitten, onder andere omdat de Biddingringweg en de Dronterweg provinciale wegen zijn. De gemeente Dronten gáát er domweg niet over.

Volgens Rietveld hebben de Pimpernel en Kruidendreef al jarenlang overlast: „Kom maar eens een kopje koffie drinken bij mij, dan weet u waarover we praten.” Beide heren constateerden dat bewoners van sommige delen van Dronten-zuid nu kilometers moeten omrijden.

Dronterweg - Biddingringweg

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 22 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 22 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 23 uur geleden