Centrummanager Leo Hoksbergen
Centrummanager Leo Hoksbergen ©maartenheijenk.nl

Pandeigenaren trekken samen op tegen leegstand en voor een vitaal Suydersee

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten presenteerde twee jaar geleden plannen voor mogelijke sloop van een deel van winkelcentrum Suydersee. De eigenaren van deze winkelpanden wisten van niets. Stichting DOES heeft zich dat incident ter harte genomen. Centrummanager Leo Hoksbergen van die stichting heeft het voortouw genomen voor de oprichting van een nieuwe belangenvereniging van pandeigenaren.

De ondernemers in het centrum betalen reclamebelasting. DOES beheert dat geld en organiseert er evenementen van. Ook treedt de stichting op als belangenbehartiger van de winkeliers. Vorig jaar trok DOES het boetekleed aan, omdat veel pandeigenaren niet betrokken waren bij de gesprekken over de toekomst van Suydersee. Dat leidde deze week tot de oprichting van de Belangenvereniging Vastgoedeigenaren Vitaal SuyderSee.

Waarom is het belangrijk dat de pandeigenaren zich verenigen?
Leo Hoksbergen (centrummanager DOES): „Er zijn het afgelopen jaar veel gesprekken gevoerd met heel eigenaren in het stadscentrum. Hoe kijken jullie naar de ontwikkelingen in het centrum? Zou het niet goed zijn om meer samen op te trekken? Daaruit is dit initiatief ontstaan.”

Doet iedereen mee?
„Iedereen kan vrijwillig aanhaken. Op dit moment doen alle grotere pandeigenaren als PPF en Libertas Investments mee. Ook Mac3Park wordt lid. Als je het hebt over aantallen panden, dan zitten we denk ik op 70 à 80 panden die sowieso meedoen.”

Wat wil deze vereniging bereiken?
„Het is een belangenvereniging. Dat betekent dat je met elkaar overlegt hoe je aankijkt tegen ontwikkelingen. Dat begint met informatie uitwisselen en kennis delen. Maar ook: kunnen wij met elkaar een gesprekspartner naar de gemeente en naar de ondernemers zijn? Er liggen opgaves, zoals het actieplan van de gemeente, en dat is iets dat je samen moet oppakken.”

Werden de belangen van de pandeigenaren tot nu toe dan niet goed behartigd?
„Er ligt een actieplan waarin we zeggen dat alle partijen moeten samenwerken. Dat geldt ook voor de eigenaren. En dan is het handig als je van die kant een gezamenlijke gesprekspartner hebt. Daarnaast is er ook een ondernemersbelang als je kijkt naar de leegstand en de vraag: hoe houden we het aantrekkelijk in het stadscentrum? ”

Is het vooral de bedoeling om toestanden te voorkomen zoals twee jaar geleden rond de transformatie van het winkelgedeelte tussen Het Ruim en de Schouwstraat?
„Je hebt straks in ieder geval een georganiseerde vereniging die een rol kan spelen in dit soort zaken.”

Het was tot voor kort nog niet precies bekend wie de eigenaren waren.
„Daar hebben we inderdaad veel tijd aan moeten besteden, dat was een hele klus. We hebben nu een veel beter beeld van wie de eigenaren van de panden zijn. Dat maakt het traject voor bijvoorbeeld de transformatie, of wat er ook gaat gebeuren in dat gebied, een stuk makkelijker. We kunnen nu makkelijker contacten leggen.”

Ligt er al een plan wat de vereniging wil gaan oppakken?
„Nee, deze week is net de akte van oprichting gepasseerd. Dat heeft door de corona wat vertraging opgelopen. Het bestuur moet nu bij elkaar komen om het op te starten. Maar in de gesprekken over de actieplannen wordt de belangenvereniging naast de winkeliersvereniging en DOES in ieder geval gesprekspartner voor de gemeente.”

Wie zitten er in het bestuur?
„Op dit moment zitten er vertegenwoordiger in van PPF en Libertas Investments. Verder de drogist Martijn Horich, Aschwin Koggel vanuit de Hema en Victor Troisfontaine.”

Wat is de rol van jou als centrummanager?
„Ik heb geholpen om het allemaal op te zetten. Er moet iemand zijn die de partijen bij elkaar brengt.”