Afbeelding
BC Y

GGD Flevoland machteloos bij wachttijden coronatests: „Tekort aan labcapaciteit”

Algemeen

DRONTEN - GGD Flevoland erkent dat de wachttijden voor coronatests oplopen. De GGD zegt er echter weinig aan te kunnen doen. De oorzaak ligt bij de capaciteit van de laboratoria.

„Testen heeft alleen zin wanneer de afgenomen tests vervolgens in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden. De maximale labcapaciteit bepaalt dus ook de maximale testafnamecapaciteit”, aldus de gezamenlijke GGD’s.

Begrijpelijke frustratie

Bij de GGD zijn testafspraken te boeken voor de aankomende 72 uur: „Er komen dus nog elke dag testplaatsen vrij, maar de vraag overtreft op dit moment het aanbod. Daarom moeten mensen met klachten helaas soms meerdere keren een testaanvraag doen, wat voor begrijpelijke frustratie zorgt en de telefoonlijnen en website verder belast. Pas zodra er meer labcapaciteit beschikbaar komt, kunnen GGD’en verder opschalen en aan de vraag voldoen.”

Wel juicht de GGD het toe dat mensen met klachten zich laten testen: „Wij vinden het dan ook uitermate vervelend dat wij door overmacht mensen niet zo snel kunnen helpen als wij zouden willen.”