Paul Gach (VVD)
Paul Gach (VVD) ©maartenheijenk.nl

VVD noemt ontwerp Bremerbaaistrand ‘gebrekkig’ en wil schade verhalen.

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - De fracties van VVD en D66 in de gemeenteraad vragen of de kosten voor de zandafkalving van het Bremerbaaistrand kan worden verhaald op externe partijen. Paul Gach (VVD): „Is er nog garantie van de ontwerper? Kan deze aansprakelijk gesteld worden voor het gebrekkige ontwerp? Is er sprake van fouten in de aanleg?”

In haar beleidsvisie stranden schrijft het gemeentebestuur over het in 2016 geopende Bremerbaaistrand: „De laatste jaren is gebleken dat het strand sneller afkalft dan gepland.” Het onderzoek naar de oorzaak staat gepland voor 2021. B en W hebben nog geen idee wat het herstel gaat kosten.

„Ik schrok ervan"

De raadsfracties van VVD en D66 willen niet dat de gemeente het geld zondermeer zelf ophoest.„Ik schrok ervan”, zei Rob van der Schans (D66), „Het is vrij recent aangelegd voor veel geld. In hoeverre hebben wij ons verlaten op expertise van externe bureaus en in hoeverre is er iets te verhalen?”

Volgens B en W kan de problematiek rondom het Bremerbaaistrand een groot aantal redenen hebben: „Hierbij denken we op dit moment aan stroming, golfslag, vaargeul.” Het gemeentebestuur wil eerst onderzoek laten doen. Pas daarna wordt er gekeken naar eventuele aansprakelijkheid

Voorzichtig

Wethouder Irene Korting (VVD) is voorzichtig als het gaat om aansprakelijk stellen: „Dat moeten we dan juridisch laten toetsen. De afkalving kan ook te maken kan hebben met een onvoorziene omstandigheid.”

De redactie van DeDrontenaar.nl heeft ontwerpbureau Bureau Maris BV uit Zeewolde vragen gesteld over de zandafkalving en eventuele aansprakelijkheid. Daarop zijn geen antwoorden ontvangen.