Winkelcentrum Suydersee
Winkelcentrum Suydersee ©maartenheijenk.nl

Winkeliers Suydersee mogen belastinggeld niet besteden aan belangenbehartiging

Algemeen

DRONTEN - De ondernemers van winkelcentrum Suydersee mogen de opbrengst van de reclamebelasting niet langer besteden aan belangenbehartiging. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de gemeente Dronten en de stichting DOES.

De gemeente heeft in 2015 een reclamebelasting ingevoerd voor de ondernemers in het centrum van Dronten. Het geld gaat naar stichting DOES. Zij besteden het op hun beurt aan evenementen, marketing en het opkomen voor de winkeliers.

Lokale evenementen

Over die belangenbehartiging waren veel fracties in de gemeenteraad niet te spreken. Zij zagen het niet als taak van DOES.

Vorig jaar stopte DOES met de sponsoring van lokale activiteiten als de Meerpaaldagen, Koningsdagviering en Sinterklaasintocht. Dat was voor de gemeenteraad de druppel die de emmer deed overlopen. Wethouder Irene Korting (VVD) kreeg de opdracht om nieuwe afspraken te maken met DOES.

Nieuw contract

De wethouder heeft 21 maanden later de conclusie getrokken, dat stichting DOES altijd naar eer en geweten heeft gehandeld. Volgend jaar loopt het huidige contract af. Voor de periode daarna is wel afgesproken dat DOES zich beperkt tot evenementen en marketing. „Als je die twee dingen uit elkaar haalt, geeft dat meer duidelijkheid”, aldus Irene Korting over de belangenbehartiging, „Daarover hebben we nu heldere afspraken gemaakt.”

Het is aan de winkeliers zelf door wie ze hun belangen wel laten behartigen. Wethouder Korting denkt dat dit kan worden gedaan door de winkeliersvereniging. Daarnaast is er vorige maand een vereniging van pandeigenaren opgericht. Ook die vereniging kan opkomen voor de belangen van het winkelcentrum.