Een rij tot om de hoek.
Een rij tot om de hoek. Andy Houtkamp

Flinke rijen voor griepprik Open Hof: „Misschien volgend jaar beveiligers inzetten”

Algemeen

DRONTEN - Meer dan tweeduizend Drontenaren haalden vanochtend een griepprik in de Open Hof. Een groot deel kwam veel eerder dan gepland, wellicht uit angst dat de voorraad vaccin op zou raken. Vanaf drie richtingen stond er een rij en die moesten vlak voor de ingang ‘ritsen’. Daar hield niet iedereen zich aan de anderhalve meter en dat leidde tot irritatie.

Eerder deze week was het ook bij de huisartsenpraktijken in Dronten-west en -zuid al ongewoon druk bij de griepprik-sessies. In de Open Hof ging het vanochtend om de patiënten van de vijf huisartsen van De Schans in het centrum. DeDrontenaar.nl sprak aan het eind van de ochtend met praktijkmanager Sonja van Bussum-Nijhof.

Hoe kan het dat het drukker was dan jullie verwacht hadden?
Sonja van Bussum: „We hadden de mensen in blokken ingedeeld: een vastgesteld aantal per half uur. Allereerst was de opkomst veel groter dan andere jaren. Dat verwachtten we al wel en dat is begrijpelijk, want dat heeft te maken met de angst voor corona. Daarnaast kwamen veel mensen niet op de afgesproken tijd. Dat maakte het lastig.”

Enig idee waarom de mensen zo vroeg kwamen?
„Ik vermoed dat het komt door de publicaties in de pers dat er te weinig griepvaccinaties zouden zijn. Daarom dachten mensen die later op de ochtend stonden ingepland: wij komen vroeg.”

De rij kwam van drie kanten. Hadden jullie dat niet moeten organiseren?
„Het was de bedoeling dat de rij naar de rechterkant - richting centrum - zou gaan. Maar mensen kwamen inderdaad van alle kanten, het was megadruk. Het leidde tot wat discussies bij de deur.”

Hoe hebben jullie het opgelost?
„We zijn regelmatig naar buiten gegaan om te kijken hoe we het in goede banen konden leiden. Op een gegeven moment hebben we gezegd: als we geen afstand houden en we dragen geen mondkapjes, dan moeten we sluiten, dan houdt het op. Gelukkig waren de meeste mensen begripvol.”

De politie kreeg een melding. Die zijn hier naartoe gegaan en hebben twee mensen aangesproken omdat ze zich niet aan de anderhalve meter hielden.
„De politie had gehoord dat vandaag de online bazar van de Open Hof zou worden gehouden. En die dachten: hoe kan dat, een lange rij voor een online bazar? Ik heb ze gezegd: dit is geen bazar, deze drukte is bizar…”

Na de ervaringen in vooral Dronten-west hadden jullie dit toch kunnen weten?
„We hebben er zeker over nagedacht, maar toen waren de brieven de deur al uit. We doen dit ieder jaar. Dit keer hadden we het uitgebreider opgezet, alles coronaproof en de kwetsbare groep hoefde hier vanmorgen niet naartoe. Veel meer hadden we niet kunnen doen.”

Hoe lang waren de wachttijden?
„Ik denk niet langer dan een half uur en meestal tien minuten of een kwartier. Die wachttijd viel dus wel mee, het was alleen een lange rij. Dat zorgde bij het invoegen voor een probleem.”

Eenmaal binnen ging het  vlot?
„Jazeker, binnen liep het gesmeerd. We hadden voldoende mensen om te prikken, voldoende mensen om alles in goede banen te leiden.”

Hadden jullie uiteindelijk voldoende vaccin?
„Ja hoor, iedereen is geholpen.”

Hoe kijk je terug op de ochtend?
„Ik vind het jammer dat het buiten zo gelopen is. Gelukkig waren veel mensen heel schappelijk. Als we onze excuses aanboden zeiden ze: joh, ik ben al lang blij dat ik mijn injectie krijg.”

Ongetwijfeld waren er ook boze reacties.
„Mensen die om 11 uur stonden ingepland en om 9 uur kwamen, hebben we weggestuurd. Daarvoor hadden we een speciale deur naar buiten, je moet wàt. Natuurlijk waren er mensen boos en ontevreden. Die zeiden: hadden jullie dit niet anders kunnen doen? Ja, misschien wel. We gaan dit evalueren. Misschien moeten we volgend jaar beveiligers inzetten.”

Beveiligers… dat is nogal wat.
„Wij zijn hulpverleners in hart in nieren, we willen mensen helpen en je wilt niet dat er agressie ontstaat. Ook wij maken fouten, maar we hopen dat de patiënt er begrip voor heeft dat wij echt ons best doen. Ik hoop dat het volgend jaar weer heel ‘chill’ kan, dat mensen zich realiseren dat wij iedereen graag willen helpen.”

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 8 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 8 uur geleden